Moldovanul, palestinianul și cămila

În autocar prin deșertul Iudeei, un muncitor basarabean merge să se scalde la Marea Moartă, profitând de ziua liberă de Sabat. Și vorbește cu soția la telefon: „Cu ajutorul lui Dumnezeu, o să-i cumpăr o trotinetă electrică… Ține bateria 30 de km… Fâlfâie părul ca pe motoțâclă cu ea… O să-i ia la întrecere pe ceilalți copii… Da’ mă tem că pe glod tare nica face cu ea…”

Apoi, la o oprire lângă Ierihon, cel mai vechi oraș din istoria omenirii, moldovanul se dă o tură prin parcare cu cămila – una cu genunchii tăbăciți de la ridicat și coborât turiști, la fel de tăbăciți ca și palmele lui de constructor. Din păcate, părul nu-i flutură ca pe motoțâclă. E chel, iar cămila abia se târâie prin parcare, trasă de un palestinian costeliv. Un coleg îi pozează.

La noapte, mă gândesc că moldovanul va visa cum îl invidiază puținii vecini rămași în sat pentru poza lui cu cămila. Copilul lui va visa cum vine taică-su acasă călare pe cămilă, cu o trotinetă electrică sub braț. Palestinianul va visa că se vor opri și mai mulți turiști care să se dea cu cămila prin parcarea lui, atât de mulți încât nu-i vor mai încăpea și vor prăbuși zidurile Ierihonului.

Iar cămila va visa ca întotdeauna multă apă, apă la discreție, cât să facă deșertul glod, Raiul ei de pe lumea cealaltă, în care nici n-are puterea să creadă că există cu adevărat pe pământ în ținuturi precum Basarabia ori România.

Și – pentru că oamenii duc incredibil de mult, precum cămilele – moldovanul, palestinianul, cămila și noi, turiștii, ne vom trezi mâine dimineață mulțumiți de ceea ce am visat și ne vom duce poveștile și istoria mai departe, până la capăt.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s