Tucu

Aseară cântam la chitară în noua mea casă. Aici pot zdrăngăni cât vreau, pot asculta muzică până la „are you nuts” și nu deranjez pe nimeni. Vecinii mei sunt departe, atât de departe încât m-am temut să nu-mi fie frică la un moment dat, să nu am senzația că cineva din întuneric – „vreun nebun”, vorba lu’ tata – mă urmărește o vreme de-afară, apoi sare la mine cu o drujbă, direct prin perete, prin ușă ori prin geam. Dar nu, mă simt perfect safe. Mă rog, e deja acasă pe bune.

Și cum cântam eu așa, concetrat, la chitară, exersând niște tehnici zbârnâitoare de flamenco, mi se pare că văd cu coada ochiului reflexia mâinii mele în sticla de la ușă. Dar mâna era mai mică. Apoi, din beznă, apare o față cu gura căscată și se lipește de sticlă, se holbează la mine. O față de copil. Cam ca-n filmele de groază. Pentru o secundă am înlemnit cu chitara în mână, pregătindu-mă să o transform în par. Totuși, am avut curaj și am aprins lumina afară. Dincolo de ușă era un copil rupt de frig, cu fesul tras peste ochi, bâlbâind chestii. Îi spun să vorbească mai rar.
– A… am ve… venit să să în… încarc te… tele… telefonu’.
– Care telefon?
Scoate și îmi arată un mobil din care ieșeau două sârme. Îl iau în casă, îl așez pe un scaun și aflu informații: stă la o casă mai încolo, la el e tăiat curentul că nu l-a plătit taică-su.
Bag firele alea în priză. Nu par să meargă.
– Cum te cheamă?
– Tu… Tu… Tucu.
– Ți-e foame?
– N.. nu, c… am am mâ… mâncat.
– Mai ai frați?
– Ci… ci… ci…
Scoate o mână din buzunar și-mi arată cinci degete.
– Măi, Tucu, nu cred că se încarcă. Lasă-l vreo două ore aici, du-te acasă și vii pe urmă să vedem ce și cum.
O șterge în beznă.

După două ore – erau și niște prieteni la mine, pe care i-a speriat – Tucu a apărut la ușă ca un colindător rătăcit, l-am luat în casă și i-am dat telefonul. Am avut dreptate. Nu se putea încărca.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s