Animale de companie

După multe bâjbâieli, am pornit cu gândul să-mi cumpăr un apartament și, până la urmă, am ajuns să-mi iau o căsuță (luat, vorba vine, o voi plăti în următorii 30 de ani). Are curte și, cum am remarcat chiar înainte de a mă muta, m-am căpătuit la pachet și cu o cârtiță care scoate mușuroaie într-o veselie. M-am gândit că poate o să hiberneze de la 1 decembrie, odată cu venirea oficială a iernii, că o să amân și o să rezolv problema mai la primăvară. Dar nu. Cârtița sapă ca nebuna, curtea mea arată ca un câmp de luptă pe dos, ca și cum s-ar purta un război subteran în care bombele „cad” de jos în sus, de pe cealaltă lume.

Într-o zi, am și văzut-o la lucru, în timp ce fumam pe prispa casei. Am urmărit-o multă vreme în liniște, fascinat, de parcă aș fi scris un studiu despre formarea mușuroaielor, apoi am apucat un hârleț, am mers pe vârfuri până lângă minivulcanul noroios cu erupție in relanti și am fript vreo câteva împunsături în țărână (știu de la bunica tehnica asta de stârpire a cârtiței, numai că ea folosea cu eficiență o furcă). Noroc că n-am ucis-o. M-ar fi mustrat rău conștiința. Oricum, nu voiam decât să-i transmit un mesaj: valea din curtea mea!

La serviciu, au trecut niște băieți de la deratizare. Și l-am întrebat sec pe unu’:
– Dom’le, am o cârtiță acasă în curte. Cum scap de ea?
– Ia-ți un câine, mi-a răspuns la fel de sec. Cârtițele se tem de câini și fug la vecini.

Cu alte cuvinte, să arunc pisica moartă. Au început dubiile. Câinele mă apără, mă iubește necondiționat. Teoretic. Cârtița, pe lângă faptul că îi sunt indiferent, îmi provoacă cel puțin daune morale, anxietate, dacă nu cumva o să-mi mănânce de la rădăcină iarba, florile și copacii pe care îi voi planta la primăvară. Pe de altă parte, cârtița nu trebuie vaccinată, spălată, plimbată, hrănită, nu lasă păr și rahat prin casă, nu mușcă de cur odraslele vecinilor. Poate fi oarecum animalul meu de companie. Mă mai gândesc, dar totuși cred că am s-o păstrez. Mai ales că Teo, colega mea de birou, a și botezat-o: Miruna. Mi se pare un nume potrivit.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s