Vile, vile, vile…

Oriunde te uiți, de pe orice colină a Iașiului, vezi în jurul orașului vile, vile, vile… Cu miile, fără exagerare, de zeci de ori mai multe decât arată poza. Toate făcute în marea lor parte după anul 2000, într-unul dintre cele mai sărace județe ale țării, ale Europei, într-un oraș practic fără economie reală, aflat în topul localităților cu cei mai mulți angajați la stat. Într-un oraș în care 1200 de lei reprezintă un salariu bun, fie că vorbim de stat, fie de privat. În loc de vechile livezi, de vii, de sate prăpădite, s-a construit enorm. Vile, vile, vile a căror preț mediu trece de 100.000 de euro. Într-un oraș în care aproape oricine mai are niște bani în buzunar înainte de ziua lefii, dacă o are și pe asta, se califică la categoria „oameni înstăriți”. O bucată de pământ într-un sat jegos în care numărul vilelor l-a depășit pe cel al budelor din fundul grădinii costă cam tot atât cât una din Paris, Viena sau Madrid. Mă abțin să întreb de unde toți acești bani pentru vile-vile-vile, altul e paradoxul pe care îl remarc.

Aproape toate drumurile care leagă aceste vile, vile, vile sunt din pământ, ca pe vremea dacilor. Ba chiar oleacă mai rele, având în vedere că acum au gropi cât calul din cauză că sunt străbătute adesea de tractoare, camioane, merțane, bemveuri și audiuri. La vreme de ploaie, am văzut de mai multe ori tipi sau tipe îmbrăcați cu țoale de fițe, care merg până la mașină, până la magazinul apărut peste noapte în colț, cu cizme de cauciuc.

Pun pariu, în România există cei mai mulți purtători de cizme de cauciuc – cu merțan, bemveu și vilă – pe cap de locuitor din lume.

DSC_0357

Un gând despre „Vile, vile, vile…

  1. Şi uite aşa are loc osmoza între tehnologia nemţească de ultimă generaţie şi glodul autohton (tot de ultimă generaţie şi el). 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s