Amorţire – despre ce-i romanul…

Ieri mi-a apărut romanul şi vreau să răspund cît de cît la problema care, de regulă, mă omoară: „Da’ despre ce-i romanul?”. Am pregătit un text pe care l-am dat editurii pentru prezentare. Îl postez şi aici:

Sînt urmărit de o întrebare pe care o repeta bunică-mea înainte să moară, deşi se afla în propria camera unde trăise peste 80 de ani: „De ce m-aţi mutat de-acasa?!”. Am aflat abia după, întîmplător, că e o chestiune tipică pentru Alzheimer în faza finală: să nu-ţi mai recunoşti nici măcar propria casă, acasa. Aproape un deceniu, bunica şi-a ascuns boala cu demnitate, păcălindu-i pe toţi din jur, pînă a răbufnit violent, cu o jumătate de an înainte de moarte. Şi de-aici, o altă nedumerire: presupunînd că ai fi conştient de boală, ce simţi şi ce faci cînd îţi dai seama că, încet-încet, o să ţi se şteargă memoria?

Îmbătrînind, m-a mai lovit o întrebare – e drept, banală, patetică, dar destul de dureroasă, dacă o pui cu seriozitate: „De ce naiba scriu eu literatura?!”. Cunosc o mulţime de oameni pentru care publicarea unei cărţi pare să echivaleze cu mîntuirea. Eu n-am simţit nici măcar o vagă alinare pentru necazurile mărunte pe care le am ca om. În schimb, sincer, mi-e silă de vanităţile stîrnite de condiţia de scriitor, cu atît mai mult cînd le descopăr la mine.
Şi, cum n-am găsit vreo rezolvare simplă, asumat (auto)ironic, pînă la cinism, m-am apucat să scriu un roman – cu personaje şi întîmplări fictive, dar cu probleme reale, comune mie şi semenilor mei – despre toate întrebările intime pentru care n-am nici un răspuns limpede.

http://www.polirom.ro/catalog/carte/amortire-4976/detalii.html

!!AMORTIRE

 

 

 

4 gânduri despre „Amorţire – despre ce-i romanul…

 1. chestiunea memoriei mi se pare fundamentală. mi se pare că nu ne gîndim destul la asta. memoria, în toate formele ei. felicitări pentru roman (se obişnuieşte), am să o cumpăr de pe site.

 2. Felicitari, pentru noul roman. Am sa o cumpar de la Polirom, daca nu apare in librariile din Arad. Imi permit sa inchei cu un citat din Lucian Blaga, la intrebarile pe care le punem: „E cert, orice am gândi şi cu oricâtă amărăciune despre cer şi pământ, despre condiţia umană, despre clipă şi fatum, inima cu bătăile ei aplaudă existenţa.”

 3. Bună ziua domnu Florin Gică sunt. Dacă vreț vă rog frumos să mai esplicaț o dată despre ce ie romanu, pentru căci eu nu am înțeles ultima parte adică aceia în care esplicaț la oameni de ce scrieț dumnevostră. Deci eu nu am înțeles. Deci vă zic oricum felicitări și abea aștept să citesc romanu și cu Bejan înpreună.
  Eu am înțeles că nu vă place să vă lăudaț că sunteț scriitor dar eu să știț că sunt f.f. mândru căci vă cunosc și când mai vorbim cu băețiii eu le zic căci cunosc un scritor adevărat cu cărț scrise de el și ei se miră foarte tare și mai întîi nu crede dar Bejan le zice că chiar așa e și atunci ei crede și mă întreabă tot felu de lucruri cum e veața la un scriitor. Ca cum ar fi: ce mînîncă el la masă ? e adevărat că bea mai mult sau orșicât? dacă el citește cărț care le scrie el ? ce zice mama lui? sau dacă egzistă Dumnezeu.
  Bejan zice și el că dacă poate un scriitor să mai scrie încă o Biblie ar fi foarte bine căci Biblea e f.f. interesantă.
  Eu să știț căci cred căci e și destul de periculos să fi scriitor. Căci am pus odată grese la un domn profesor mare care avea multe cărț care citea și el povestea căci a fost un caz când un scriitor bătrîn care nu dormea noaptea și scria o carte cu un război care apoi chiar se întînpla așa cum scria scritorul acela bătrîn în carte și a trebuit ca cineva să omoare pe scriitor ca să nu mai scrie cartea cu războiu și să fie pace.
  Dar e periculos în multe meseriii.
  Vă doresc numa bine și sărutări de mînă la doamna. Ce mai face ia?
  Gică (băeatu cu gresea)

 4. Pingback: “Amorţire” de Florin Lăzărescu - Agentia de carte

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s