Ţvîrci-ţvîrci ţvîrceac…

Pînă a veni la Split, în Croaţia, trebuie să recunosc că ţvîrceac-ul (cvrčak, în croată) făcea parte din ignoranţa mea enciclopedică.

După trei zboruri şi opt ore de aşteptare în tranzit, am ajuns la apartamentul unde stau pe la miezul nopţii, direct de la aeroport, cu maşina lui Edi Matic (scriitorul croat care mă are în grijă la rezidenţă). Prin urmare, pînă a doua zi la prînz, habar n-aveam ce se întîmplă sau cum e afară. M-am trezi chior de somn, am deschis laptopul şi, deodată, din copacii de dincolo de balcon au început să se audă nişte sunete cam ca dinaintea unui atac din Păsările lui Hitchcock. Am păşit precaut în balcon – nici urmă de pasăre. Mi s-o fi părut de la oboseală, m-am liniştit.

Apoi, pe stradă, cînd am intrat în contact cu oraşul, “atacurile” sonore s-au tot repetat. Tot din copaci, tot fără să zăresc măcar o musculiţă. Abia am aşteptat să mă reîntîlnesc seara cu Edi ca să-mi zică dacă am luat-o razna au ba. Şi-aşa am aflat de existenţa ţvîrceac-ului care, cică, e o insectă (replicată în milioane) ce trăieşte prin copaci în zona mediteraneană. Şi, în afară de ţvîrci-ţvîrci (“ciripitul” ei), toată ziua nu prea mai  face nimic. Nici măcar nu mănîncă frunze. Sau, mă rog, Edi mi-a zis că uneori, în zilele prea fierbinţi, mai explodează din cauza căldurii, dar, sincer, nu prea cred informaţia asta, ci o pun pe seama unui simţ dezvoltat al umorului aparţinînd confratelui meu croat. Tot el m-a avertizat să nu-mi pierd vremea să văd sau să pozez ţvîrceac-ul (deja m-a provocat cu asta), pentru că nu se arată niciodată la faţă. Bine că apare în poezii. Edi mi-a trimis una pe mail, care începe cam aşa:

I cvrči , cvrči cvrčak na čvoru crne smrče
Svoj trohej zaglušljivi , svoj zvučni, teški jamb…

E un fel de “crapă capul căpri-n patru…”.

Ideea e că-mi place teribil cum sună numele insectei şi poezia şi că acestea sînt primele chestii pe care le asociez cu Splitul.

Deja m-am întins prea mult pentru azi şi nu vreau să-mi întrerup prea mult programul de scris la roman (care merge mai bine decît mă aşteptam). Doar mai postez nişte poze cu atmosfera de aici şi revin în alte zile.

2 gânduri despre „Ţvîrci-ţvîrci ţvîrceac…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s