Pentru o execuţie mai umană

Am prins aseară finalul unei prostioare de film despre un condamnat la moarte. Ăla fusese o bestie – un viol, un omor, dar pînă la finalul procesului de cîţiva ani se schimbase cumva, iar înainte de execuţie chiar se căia sincer, amarnic. Dincolo de stupizenia filmului, a fost un prilej să văd tot ritualul americănesc – care bănuiesc că-i real – al unei execuţii prin injecţie letală. Ce să zic? Medieval! Ghilotina şi satîrul par poezie pe lîngă asta.

Şi culmea e că am avut recent o discuţie cu Teo la temă. De unde o problemă aşa serioasă în conversaţia noastră? Păi, nu prea era, dar cred că în final am găsit o rezolvare mai ok pentru condamnaţi. S-a întîmplat aşa:

Ajunsesem pe aeroportul din New Orleans cu cinci ceasuri mai devreme. Am făcut check-in-ul şi amînam cît mai mult să trecem de scanner, ca să mai putem trage cîte o ţigară afară. Mai aveam sub o oră pînă la îmbarcare şi Teo tot nu se lăsa convins să mergem. Eu intrasem în trepidaţii, să nu pierdem, naibii – ca-n Proştii lui Rebreanu –,  avionul. „Bine – zice el, cu o moacă de condamnat la moarte – hai să mai fumăm ultimele două ţigări” (de fiecare, desigur). Eu i-am reproşat că ar fi în stare  – de fapt, ar fi chiar haios – să ceară asta şi în faţa plutonului de execuţie. Şi am început să aberăm în stilul nostru. Am dezvoltat conceptul de „ultimă ţigară”, transformîndu-l în „ultimele două ţigări sudate”. Mai trece timpul. Într-o situaţie ca asta, noi musai o să cerem două ţigări. Şi, dacă tot o să fim executaţi, ar fi prea mult să ni se dea două joint-uri?!

Şi-aşa am ajuns noi la concluzia că s-ar cuveni să-l execuţi pe condamnatul la moarte printr-o supradoză de droguri. Un LSD ceva, să fii sigur că ăla crapă, dar să crape măcar fericit. Acum, serios, n-ar fi o metodă mai umană, mai civilizată, dacă tot nu renunţăm la medievala condamnare la moarte?

Un gând despre „Pentru o execuţie mai umană

  1. Nu mi se pare o idee buna – executia ar deveni chiar prea „umana”, nu ar mai inspaimanta. Un criminal in serie ar putea gandi: imi fac placerea cu victimele, iar daca chiar ma prind, m-am asigurat de cea mai placuta moarte posibila…

    In schimb poate ar fi o modalitate buna de euthanasie la cerere, daca euthanasia ar deveni legala.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s