La Zagreb

Din Suplimentul de sîmbătă:

La două zile după ce m-am întors din New Orleans, am plecat în Croaţia, la Zagreb. Tot pentru o lectură în cadrul unui festival de literatură a cărui invitat special a fost România. Alături de Carmen Muşat, Doina Ionid, Ana Maria Sandu, Adela Greceanu, Ştefania Mihalache, Matei Florian, Cosmin Perţa şi Ovidiu Pop (Adrian Chivu a avut, din păcate, probleme personale şi nu s-a putut prezenta în lot), m-am simţit într-un fel ca făcînd parte dintr-o echipă care trebuie să răzbune bătăile la fotbal pe care ni le tot trag croaţii pe unde ne prind.

Din fericire am fraternizat într-o clipă cu „duşmanul” şi „meciul” s-a transformat mai degrabă într-un dans de idei, de conversaţii întinse şi înainte, şi bine trecut de miezul nopţii, după lecturi. „Suporterii” croaţi ai literaturii (organizatori, traducători, editori, scriitori, ziarişti, oameni obişnuiţi – într-o prezenţă mult mai numeroasă decît mă aşteptam)  s-au dovedit la fel de înflăcăraţi ca şi cei de la fotbal, numai că ţineau cu noi.

Mika Buljevic, sufletul festivalului, deşi e PR-ul unei librării, mi s-a părut că are pregătirea şi profesionalismul pe care ar trebui să le deţină un eventual responsabil cu literatura într-un minister al culturii. Ne-a surprins cu un catalog în croată care, de fapt, funcţiona şi ca o antologie de literatură română contemporană. Nu a făcut totul singură, evident. Am avut bucuria să întîlnesc acolo, printre alţi croaţi de ispravă, pe Marina Gessner – traducătoare formată în România, ca urmare a unui proiect ICR – care poate şi deja face o muncă de adevărat agent literar pentru scriitorii români. Am vorbit cu două studente de-ale sale care învăţaseră deja română de la ea, în Croaţia, şi deveniseră pasionate de literatura noastră (le plăcea, de exemplu, Creangă, Caragiale, Preda, mai mulţi autori contemporani, însă mi-au mărturisit că nu prea înţeleg pasiunea românilor pentru Craii de Curtea Veche, care li s-a părut un roman ok, dar atît). În rest, legat de literatură, ar mai fi de remarcat că editorii şi scriitorii croaţi prezenţi la discuţii ne-au mărturisit că ne invidiază pentru programele culturale ale României.

Despre Zagreb cred că ar fi foarte multe de spus, însă, deşi am stat acolo trei zile, n-am avut timp decît să-l văd pe fugă.  Mi s-a părut un oraş perfect occidental, unul frumos, cu o atmosferă relaxată creată de localnici (şi turişti, foarte mulţi turişti) şi mai relaxaţi.

Cam ăsta a fost, în mare, „meciul”. Iar de cîştigat, cred, am avut şi noi şi ei.

 

 

 

 

 

 

4 gânduri despre „La Zagreb

 1. Buna, Florin!

  Ma bucur ca ti-a placut la Zagreb si sper sa mai vii (singur sau cu echipa de scriitori), ca sa vezi mai multe locuri frumoase.
  Apropo de studenti si profesori, Marina Gessner este un traducator format la ICR, insa profesoara de la care invata studentele este Ivana Olujić (de asemenea formata si la ICR), care preda literatura romana la Universitatea din Zagreb.

  In asteptarea unui meci de revansa cu scor la fel de pozitiv,
  te salut cu prietenie din Zagreb.

  Luca

 2. Multumesc, Luca! Oricum, toata echipa de traducatori cred ca a lucrat foarte profesional (inclusiv studentele mele) si rezultatul e o carticica frumoasa de texte traduse din romana.
  Florine, nu ti-au mai spus ca au citit si Lampa cu caciula si Lumea interlopa a brusturelui?
  Salutari prietenesti,
  Ivana

 3. normal, eu sint mai circotas, asa ca vin acu c-o plingere la tine: florin, m-ai rupt cu noul look al blogului. citesc si-s ametit, ca toate rindurile se rastoarna, din toate partile, peste mine. mi-e dor de vechea si prieteneasca asezare a textelor tale. dar scriu cu gindul ca poate si altcineva are aceeasi senzatie. daca nu, vina e exclusiv la mine. o sa ma obisnuiesc intr-un final…

 4. teo, ai să te obişnuieşti… dacă vrei să nu citeşti pe două coloane, dă un click pe titlu şi rezolvă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s