Mîţa lu’ Marie Laveau

Această prezentare necesită JavaScript.

Am păţit cumva ca japonezul care, abia după ce şi-a „scos” pozele, vede ce trebuia să vadă în excursie. Faza-i cam aşa: de cum am aterizat în New Orleans, în maşina spre hotel, şoferul mi-a arătat un cimitir de la marginea oraşului, spunîndu-mi că pe-acolo  oamenii nu-şi pot îngropa confraţii în pămînt. Oraşul e sub nivelul mării şi dai de apă după doar cîţiva centimetri. Şi-atunci morţii sînt îngropaţi la „sertar”, deasupra nivelului solului. Şi mi s-a pus pata să ajung la locul cu pricina pentru nişte poze.

Din fericire, am realizat că mai este un cimitir asemănător şi mai aproape de hotel, la doi paşi de celebra Bourbon Street. Vreo două zile m-am tot rugat de Teodorovici sa meargă cu mine  (singur nu-mi dădea inima ghes), dar nu l-am convins. Pînă la urmă, în penultima zi, i-am stîrnit curiozitatea în privinţa asta lui Bogdan Odăgescu şi m-am dus împreună cu el. Am pozat, m-am întors.

Pe urmă am prins o discuţie între Bogdan şi Luci, din care reieşea că mormîntul unei vrăjitoare pe care-l văzusem acolo e unul celebru. Mi-a mai spus asta şi Ruxandra Cesereanu, a doua zi, chiar înainte de plecare, cînd am dus-o şi pe ea – pe post de ghid – într-o vizită la cimitir: cică o Marie celebră e îngropată acolo.

Abia acasă, căutînd pe google, mi-am dat seama că era într-adevăr vorba de o Mama Omida a lumii: faimoasa Marie Laveau. Creepy mi s-a părut cînd am aflat că Marie asta avea – normal, cumva, pentru o vrăjitoare – şi o mîţă neagră.  Păi, eu am pozat-o, vie, în cimitir! Iată contextul, mormîntul cu pricina şi mîţa dubioasă:

 

 

 

6 gânduri despre „Mîţa lu’ Marie Laveau

  1. Ba nu-i de loc creepy, este un sistem diferit de „îngropare”, frecvent, ba as zice chiar unic, în Spania. Are avantajele lui, dar nu voi intra în amanunte tehnice.
    Cât despre pisica în cauza, îmi amintesc ca în sat la mama, acum muuuuuulti ani, era o femeie batrâna despre care se spunea ca facea vraji. Avea ea pe lânga casa o mâta neagra, iar satenii spuneau în soapta ca era….dracu’.
    Ce o fi fost pisica de la New Orleans?

    PS_nu am tasatura româneasca, dar sper sa se înteleaga ce scriu din când în când.

  2. He, he, he… si eu am o pisica neagra, te pomenesti ca oi fi vrajitor… 🙂
    Cam neingrijite unele morminte… arata mai rau ca alea de la noi unde cresc buruieni.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s