8 gânduri despre „Photo finish

 1. Excelente.
  Azi am fost si eu cu micutul meu de 1 an jumatate dupa melci de asfalt. Cand eram mica, melcii erau doar de gradina si locuiau invariabil pe o frunza de varza. Si-mi dubla bunica-mea „parcul” de jucarii cand imi aducea cate unul. Cand e el mic, melcii nu conteaza, se numara doar Elmo, Oraselul lenes, Mickey Mouse, Many iscusitul, zeci de carti (cate n-avea biblioteca din orasul meu natal), masinute si laptop-uri.
  M-am bucurat eu pentru el azi afara. Iar fotografiile, acum, imi dubleaza bucuria.
  Multumesc.

 2. Printre-atâtea vietăţi, melcii se situează pe primele locuri în topul meu personal. Uneori îi surclasează libelula, vrabia, sau altele şi alţii, dar asta e altă poveste. Credeam că e vorba de nişte afinităţi analizabile atât sociologic, cât şi psihologic.Dar pozele astea îmi arată că în evaluarea mea e şi multă obiectivitate: melcii de curse au forme frumoase.
  Ştia el ce ştia Dan Barbilian atunci când scria despre melcul dogmatic.

 3. Domnişoară Lil,

  Cu respect vă informez că poetul Ion Barbu a scris despre melcul flegmatic, lunatec, zînatec, apatic, prostatec şi cum mai vreţi dvs. să-l caracterizaţi, dar niciodată, absolut niciodată despre „melcul DOGMATIC”. Oul, domnişoară, OUL dogmatic! Aţi luat bacalaureatul? Cum? Aţi copiat la română? V-au suflat colegii? Aţi sunat un prieten?
  „E dat acestei domnişoare/ Şi oul sterp, ca demîncare…”. Acum vă amintiţi? OUL, nuntă, cavou, plod, Duhul Sfînt, va să zică – DOGMA. Ce are melcul a face cu dogma? Ce v-a făcut melcul? DE CE M-E-L-C-U-L ?
  Cu tristeţe,
  Profesor Baban

 4. Bună seara domnu Florin Gică sunt băeatu cu gresea. Ce mai făceţ? Eu bine pentru căci a fost ziua mea de sfîmntu Gheorghe şi am eşit cu băeţii Vacă şi Bejan la o bere care am dat chiar eu pentru căci a fost ziua mea. Domnu Florin ştiţi că la franceji chiar se mînîncă melci din aceştea care pozaţi dumneavoastră? Deci văru meu Vacă a mîncat. Ieu am servit întro seară cu Vacă nişte melci din aceştia la un bufet de aicişa de la franceji pentru căci noi am servit ceva acoloşa şi n-ea dat şi melci care era în preţ la ce am servit noi. Deci n-ea adus melci aşa ca pe o tăviţă ferbinte şi ei era dacă ştiţ cu tot cu coaja lor ca să zic aşa înţelegeţ. Şi Vacă sa uitat lung la aceia şi ma întrebat pe mine ca să măn-cerce pentru căci vam mai spus crecă căci Vacă a făcut profeseonala la Iaşi.
  – Gică e de mîncare?
  Deci eu am zis căci cred căci da. Şi Vacă ma mai întrebat ca să se rîdă de mine.
  – Deci tu Gică ai mai servit aşa ceva?
  Pentru căci Vacă se gîndea căci eu am mai servit aşa ceva poate pe unde am mai unblat eu la treabă prin Germanea sau Italea.
  – Nu Vacă am zis eu. Dar tu Vacă?
  Deci Vacă sa rîs de mine şi mea zis.
  – Să fi tu Gică sănătos cîte ciaune de melci din ăştia am mîncat eu în Spanea cînd eram la treabă la fermă.
  Eu ma-m cam mirat.
  – Da?
  El a zis.
  – Da.
  Deci Vacă a loat un melc din acesta şi la mirosit. Deci lam mirosit şi eu pe un alt melc din acela.
  – Dar Gică mă gîndesc dacă oare ăştia ia scos maţele?
  – Dar melcu nu cred căci are maţe Vacă.
  Vacă la mai mirosit oleacă pe melc apoi mea zis.
  – Nu fi prostan măi Gică. Desigur căci melcu are maţe căci alfel cum săş facă nevoele? Melcu are maţe mici ca peştele cum are de egzenplu boiştianu.
  Deci Vacă cam avea dreptate şi ma pus pe gînduri dacă ăia ia scos maţele.
  Deci Vacă a luat un melc şi cînd a vrut să muşte din melc na putut pentru căci era cam tare.
  – Deci nu prea ia fert bine, a zis Vacă care sa cam enervat.
  Apoi mea esplicat Vacă.
  – Melcu trebe fert bine pentru căci alfel e cam tare.
  Eu am zis.
  – A.
  Deci Vacă mea mai esplicat.
  – Deci melcu se ia şi se spală în doă ape şi apoi se ferbe bine cu sare. Mai pui acoloşa oleacă de ulei un cartof ciapă mă rog ce ai în casă. Şi se pune şi oleacă de cinbru. Da cinbru se pune la sfîrşit pentru căci alfel se cam întăreşte melcu.
  Deci am zis eu.
  – A. Deci crecă ăştia ia pus cinbru la început de aceia e mai tare oleacă.
  Deci Vacă ia mai mirosit oleacă pe melci apoi mea zis căci deci să mîncăm mai ales pentru căci melci era plătiţ. Deci Vacă a muşcat foarte tare dintrun melc şi pînă la urmă la spart şi deci a scos cojile de la melc. Deci mea zis.
  – Deci Gică melcu e fuarte bun dar trebe să scoţ cojile ca cum scoţ oasele la peşte.
  Deci eu nu prea am vrut să mînînc melci deci Vacă toată seara ia mîncat pe toţ mai ales căci nu era mulţ căci cum va-m spus era daţ în plus că am servit noi acoloşa la bufet alceva.
  Deci asta voiam ca să vă zic căci la franceji se mînîncă melci dar trebe să fie fuarte fuarte bine ferţi ca să nu fie tari şi să nu pue cinbru la început căci e tari.
  Dumneavoastră ce mai făceţ domnu Florin?

 5. Domnu Gică,
  Vă rog să mă scuzaţ căci dacă tot na răspuns pînă la acest moment domnu Florin şi tot nu am băgat de bună seamă la timp, vă tramsmit şi ieu un gînd fuarte bun de ziua numelui!
  Şi acuma să trecem la subect. Ospătarii nu va spus şi iei dinainte căci melchii se decojesc de căsuţă cînd vrei săi mănînci?
  Am consumat şi ieu aşa ceva mai dedemult,tot la franceji, tot gasteropode, da era scoici la care iei le zice cunva neplăcut. Avea lîngă o garnitură de cartofi gratificaţ cu pătrînjel şi un sos de usturoi numa bun ca săţ stopeze acţieunea pancreasului cu ficatu la un loc pentru cursul unei săptămîni. Deatuncea am văzut că rafinamentu înpins pînă la paroxism dă în prosteală.
  Aşi mai vria să vă spui căci la aceste animale prea mici pentru ca să fie deo companie mai mare li se spune la modu general gasteropode fincă are un fel de stomac în picior, cam cum cum lam avea noi la genunche, unde putem reţine şi apa. Nu ştu dacă acest fenomen ne apropie sau ne face mai înţelegători faţă de dromaderii deşertului. Dar să nu cădem în filozofie.Şi neapărat nare niciun fel de intestine (maţe, cum spuneţ dumniavoastră). Cunva e ca roşcovanu lu Harms care cică a fost odată şi navia ochi şi urechi. Iel nu avea nici păr, de acea mai mult de formă i se spunea roşcovan. „De vorbit nu vorbea, fincă navea gură, mîini nu avea, picioare nu avia, şira spinării no avea şi niciun fel de intestine”. Vedeţ?
  Doar atît vream să vă aduc a minte căci noi am avut un matematecean care scriea şi poezi şi una avia o strofă, zice „La rîpa Uvedenrode/ Cee muulteee gaasteropode!”. Şi ieu crecă pin rîpă sie refera la declinu occidentului cauzat de gasteropozi. Căci iel ierea amic deal lui Şpenglăr. Dar sper totuş să mă înşel.

 6. Bună seara domnu Melcisedec Gică sunt. Mie mia plăcut ceaţ scris aicişa mai sus şi mam rîs de roşcovanu acela care el de fapt nici nu iera roşcovan pentru căci nici nu iera deloc. Deci mea-m adus a minte de o poveste care am citit şi ieu cu un nas care mergea iel pe stradă singur singurel fără om pentru căci nasu şo luase la purtare. Deci vedem de aicişa căci se poate ca să egziste oameni care ei de fapt nici nu egzistă.
  Ieu aşi mai vrea căci să vă mulţumesc pentru urarea de zioa mia şi vă doresc şi ieu de a semenea multă sănătate, noroc, şi să fiţ sănătos şi să mai vorbim pe aicişa pentru căci îm place ca să stau puţin de vorbă cu oamenii fuarte deştepţi.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s