Căsuţe pentru păsărele

M-am întrebat astăzi – a nu ştiu cîta oară – de ce naiba tot insistă oamenii să pună atîtea căsuţe pentru păsărele prin copaci. E plin parcul Copou de asemenea „locuinţe”. Şi-i obicei vechi. Ni se bagă în cap încă de pe la grădiniţă. Am găsit şi în carnetul de pioner al tatălui socru că avea obligaţia cetăţenească să construiască şi să plaseze în pom cinci căsuţe pentru sărmanele zburătoare.

Şi nu pricep. N-am văzut în viaţa mea vreo păsăruică măcar să se odihnească în trecere pe acoperişul „spijinului” oferit de noi, darmite să-şi întemeieze o familie înăuntru. Preferă să care felurite crengi, paie, frunze etc. şi-şi încropesc singure un cuib cum le taie capul.

Tare mă tem că, de fapt, totul porneşte de la imaginaţia noastră pervertită de desene animate: păsărele stau musai în căsuţe din lemn, cu acoperiş în două ape. Totuşi, nu-i evident că nu-s interesate de nicio culoare de ceea ce facem noi pentru ele?

6 gânduri despre „Căsuţe pentru păsărele

 1. am vazut prin alte orase(tot in parcuri) ca sunt instalate astfel de casute special pentru veverite.

 2. Pingback: Paşte fericit! « Cei trei prieteni care sunt (plus un administrator care este)

 3. Salut,

  Casutele pentru pasari sau mai corect ar fi sa le spunem scorburi artificiale, sunt chiar foarte utile, mai ales in parcuri si paduri tinere acolo unde copacii scorburosi sunt aproape inexisteni.
  Nu vorbesc acum despre cele din Parcul Copou care nu sunt construite dupa dimensiunile necesare. Daca doriti sa vedeti scorburi artificiale corect relizate va invit in Gradina Botanica „Anastasie Fatu”. Una, pe care puteti sa o luati in mana si sa vedeti cum a fost construita, este chiar langa miniexpozitia de fotografii de la intrarea in sere. Alte 35 sunt montate in arborii din Gradina Botanica si toate sunt folosite. Vor mai veni inca 40 pentru liieci, tot in Gradina Botanica.
  Stiu ca viata de cam prinde in val si uitam de natura, insa ea exista, chiar si aici in oras. In parcul copou cuibaresc peste 10 specii de pasari, in Gradina Botanica peste 30, ele sunt doar ca noi nu deschidem ohii sa le vedem. Au fost puse cateva panouri in gradina Botanica pentru cei mai curiosi, sa aratam oamenilor cam ce specii sunt pe acolo, din pacate au mai ramas doar doua. Celelalte au fost stricate…trebuia sa le facem din metal ca sa fim siguri ca cel ce va fi deranjat de ele va munci ceva pana sa le strice.
  Dar ca sa nu mai lungesc vorba… va las un link unde puteti gasi un scurt material cu importanta acestor scorburi artificiale:
  http://bios.uv.ro/publicatii.htm
  pentru mai multe informatii va invit in Gradina Botanica, la o plimbare ca sa vedeti importanta acestor casute…poate chiar sa ne dati o mana de ajutor la montarea altora.

  Toate cele bune!
  Manu,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s