Teoria cinetică a stolurilor de ciori

Prietenul meu Gică mi-a postat la comments o întrebare cutremurătoare, care merită o atenţie aparte: „Oare cum de nu s-e ciocneşte ciorile între ele ?”.

Gică, la cîţi învăţaţi ai întîlnit tu, mă miră că nu ţi-a explicat nimeni de ce nu se ciocnesc ciorile în zbor. Simplu: există aşa zisul “bozon al ciorilor” care le împarte din naştere – mă rog, din ou – în ciori cu caracter negativ, respectiv în ciori cu caracter pozitiv. De regulă, stolurile de ciori se formează din ciori cu acelaşi caracter, minus cu minus sau plus cu plus, altfel s-ar atrage şi-ar duce la formarea unei găuri negre. Pentru evitarea unei asemenea catastrofe, bozonul reglează automat caracterul ciorilor atunci cînd ele formează stoluri. Dacă, să zicem, o cioară cu minus se întîlneşte din întîmplare cu un grup de ciori cu plus, în primă fază funcţionează legea atracţiei. Însă imediat ce se alătură grupului, intervine bozonul şi-o transformă în cioară cu plus, păstrînd astfel o distanţă laterală suficientă zborului. Acum ai înţeles?

Mai ştie cineva şi alte explicaţii?

6 gânduri despre „Teoria cinetică a stolurilor de ciori

 1. Bună seara. Sînt profesorul Baban, specialist în corvocinetică, magister ludi şi colaborator la revista Nature. Toată admiraţia mea pentru omul simplu care a pus această întrebare. Cu adevărat, est modus in rebus! Încă o dată se dovedeşte că, dacă nu avem încă, noi, oamenii de ştiinţă, toate răspunsurile, este pentru că nu ştim să ne punem toate întrebările. Nu avem sagacitatea spiritelor odihnite! Şi cu aceasta am terminat introducerea.

  Stimate domn! Explicaţia acestui fenomen aparent misterios de cinetică ornitologică este structura fractalică a universului. O clipă, nu închideţi! Un fractal e – cum să vă spun – o ramificaţie, pur şi simplu o ramificaţie care pleacă dintr-un punct. Astfel, viaţa unui individ uman e structurată în întregime pe un sistem fractalic de tip binar. 1 şi 0. Ca în limbajul calculatoarelor. De pildă, eu, acum, am două posibilităţi: să vă scriu în continuare sau să încetez a mai scrie. 1 şi 0. Aleg să vă scriu. Următoarea ramificaţie e: să vă explic sau nu. Aleg să vă explic. A treia: să vă explic pe scurt sau detaliat. Aleg să vă spun pe scurt. Iată, deci, un foarte mic fragment din fractalul în care mă intersectez cu dvs. în această seară. Orice acţiune a unui om, orice clipă a sa de viaţă se petrece într-un sistem fractalic de tip binar, 1 şi 0. Da sau nu. Tertium non datur!
  În schimb, zborul păsărilor în văzduh se petrece într-un sistem fractalic nu binar, ci – atenţie! – cu 129.600 posibilităţi pentru fiecare individ păsăresc în parte, altfel spus, într-o paradigmă cinetică de tip sferoid (360 x 360). Pe o stradă, un om are la dispoziţie doar fractalul binar pentru a se deplasa: la stînga sau la dreapta; înainte sau înapoi. Dar păsările au la dispoziţie (şi le pot folosi graţie unei funcţii specifice a cerebelului lor!) cele 129.600 de posibilităţi ale sferei lor cinetice. Pentru noi, indivizii umani, un stol pare foarte aglomerat doar pentru că îl judecăm în fractalul binar. Pentru păsări, însă, un stol nu e mai aglomerat decît un trotuar la ceas de promenadă. Altfel spus, ciorile (Corvus corone) zboară în stol cu aceeaşi siguranţă cu care noi mergem pe trotuar fără să ne ciocnim unii de alţii!
  Şi totuşi… Cum de se ciocnesc (deşi foarte rar) ciorile de parbrizul unei maşini? Explicaţia este: incompatibilitatea fractalică. Dacă şi maşina ar circula într-un sistem cinetic cu 129.600 posibilităţi, nici o pasăre nu s-ar ciocni de parbrizul maşinii.
  În fine. Cu titlu de curiozitate pentru dvs., ca şi pentru dl. Gică. Dacă fractalul individului uman e binar, ştiaţi că fractalul unui copac e liniar? Cu alte cuvinte, un copac nu are nici măcar opţiunea 1 sau 0, fractalul său fiind un dat liniar. Aceasta este şi explicaţia ştiinţifică pentru care copacii nu se pot ciocni între ei!
  Dar ştiţi care este singura fiinţă a cărei cinetică se înscrie într-un fractal ZERO? Dum-ne-zeu. Dumnezeu se sustrage oricărui fractal. De aceea spunem că el este stabil, fix, veşnic, inamovibil. De aceea Dumnezeu nici nu are opţiuni, nu alege între 1 şi 0, şi nici măcar între 129.600 de posibilităţi. El este însăşi opţiunea, posibilitatea permanent actualizată.
  Deo gratias!

  Profesor Baban

 2. Bună seara domnu profesor Baban Gică sunt. Deci în primu rînd eu vreau ca să vă mulţumesc căci mia-ţi răspuns la întrebrea mea căci de ce nu s-e ciocnesc ciorile. Eu cred căci am înţeles ce ziceţ dumneavostră dară nu am înţeles ce ziceţ crecă în italeană căci am fost la triabă şi la italieni cu Vacă dară am stat mai puţin la Torino şi la Veneţia unde era apă şi deci nu am învăţat şi italeana.
  Deci eu aşi mai vrea ca să vă întreb doă întrebări de ce scrieţ dumnevostră. Deci aşi vrea să vă întreb Dumnezeu se poate ciocni? Cu cine?
  Deci acestia sunt întrebările.
  Acum crecă mai am şi eu o esplicaţie de ce nu s-e ciocnesc ciorile căci mia-m adus aminte de bunica. Căci bunica cînd ciorile ne mînca porunbu sau vişinile ieu o întrebam cine a mîncat porunbu sau vişinile şi bunica zicea că boala de cioară. Deci ieu am crezut tot tinpu căci ie o cioară care ne mînca porunbu sau vişinile. Dar bunica mia zicea mereu aşa la tot păsăretul adică zicea boala de cioară, boala de graur boala de găină chiar dacă ele era mai multe. Deci ieu mia-m dat siama apoi că ele e mai multe dară acţionează ca o cioară singură sau ca un graur. Deci poate că de aceia nu se ciocneşte ciorile căci ele e ca şi cum ar fi una şi ca şi cum noi nu ne ciocnim mîna driaptă cu mîna stîngă. Deci ce părere aveţ? Şi va-ş ruga săm răspundeţ vă rog la întrebarea căci cu cine se poate ciocni Dumnezeu. Noapte bună.

 3. stimate domnule Lazarescu,
  stimate domnule Gica,
  stimate domnule profesor Baban,
  consider ca problema dumneavoastra pleaca de la o ipoteza etonata si intentionez ca pe aceasta cale sa redirectionam chestiunea spre miezul ei stiintific. intrebarea pe care o adesez acum domniilor voastre si la care solicit un raspuns este:
  de unde stiti ca ciorile nu se ciocneste intre ele?

 4. Bună ziua Gică, dacă pot sămi dau şi ieu cu părerea despre faptul căci de ce nu se ciocneşte ciorile între ele e pentru faptul că ciorile sunt nişte hoaţe. Eişi dacă ciorile sunt nişte hoaţe, rezultă că ele nu şiau plătit RCA-ul la vreme şi conducătorul lor cu care zboară ele în formaţe lea zis:
  – Bă, să nu vă pună naiba să vă ciocniţi între voi, că eu nu am bani să vă plătesc reparaţiile şi tinichigia ia mia şi nu vreau so bag în faliment.
  Cam asta e părerea mea despre prima întrebare, cât despre cea de a doua, cred că Dumnezeu nu se poate ciocni cu nimenea pentru că este – aşa cum citim la Catehism – un Duh, care nu are o componentă materială cum ar veni.

 5. Imi place cum toata lumea se pliaza pe limbajul si felul cum scrie si vorbeste Gica. Asadar vad ca Gica are o mare influenta asupra noastra.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s