Principii de viaţă

Am primit o leapşă despre principii, via Teo. Discuţie lungă, cu multe nuanţe. Încerc s-o scurtez.

În primul rînd, cred că, dacă omul are prea multe principii, la un moment dat începe să uite din ele, să le amestece pînă  nu-şi mai dă seama că se bat cap în cap. Ba chiar mă irită o ţîră oamenii care fac caz de „principialitatea” lor. De cele mai multe ori se dovedeşte că ei înşişi au o problemă cu asta. Mă mai amuză apoi cei care au principii şi despre cum se face omleta, cum se împrumută cărţi, cum se călătoreşte cu tramvaiul, cum se împătureşte şerveţelul, în fine, cei care mai degrabă le confundă cu ticuririle/apucăturile personale.

În ce mă priveşte, am un singur mare principiu de viaţă: să nu trădez pe nimeni, înţelegînd prin „a trăda” fix ceea ce explică DEX-ul: „a înşela în mod voit şi perfid încrederea cuiva”. Nu pentru că „aşa-i frumos”, „aşa-i bine”, ci, concret, nemetaforic, pentru că aş avea mari probleme să mă mai bărbieresc liniştit în faţa oglinzii,  conştient că „am făcut” pe cineva. În două săptămîni împlinesc 36 de ani. Poate că de-a lungul acestei vieţi i-am dezamăgit pe mulţi, poate unii s-au simţit chiar trădaţi, dar pot spune împăcat cu mine însumi că niciodată nu am făcut asta voit, perfid, conştient.

Zic doar pentru că veni vorba. Nu bat la cap pe nimeni cu asta, nu fac caz de asta. E mai degrabă un fel – egoist chiar – de  a mă simţi bine în propria piele.

7 gânduri despre „Principii de viaţă

 1. Bună ziua domnu Florin Gică sunt băeatu cu gresea. Doamne da ce ma-m rîs căci am crezut ca-ţ loat o leapşă peste cap de la domnu Teodorovici căci noi băeţi aşa ne jucam cu Vacă şi cu Bejan dea leapşa peste cap şi ne dădeam leapşa mai departe căci pe atunci încă nu era bloguri din acestea care să ne dăm leapşa.
  Mie îmi place foarte mult căci aţ scris aicişa despre probleme despre vieaţă căci şi ieu uneori mai stau şi mă mai gîndesc la problemele acestea despre vieaţă cum are tot omu şi căci uneori mai vorbesc cu oameni foarte deştepţi care pun ieu grese la iei acasă şi deci îm place fuarte mult să mai vorbesc cu iei despre vieaţă.
  Deci ieu ma-m gîndit dacă ieu Gică am principi şi am ajuns la concluzia căci nu prea am. Căci de egzenplu ieu zic căci în principiu ieu nu amestec ceme 16 cu ghips cînd pun gresea dar dacă nu mai am ceme 16 adevăru ie că mai adaog totuş şi puţin ghips de nevoie. Sau mă întreabă omu în cîte zile termin ieu lucrarea şi ieu îi zic căci în principiu în doă săptămîni dar uite căci se face trei patru şi eu nu termin.
  Deci principile e făcute ca să fie încălcate ca să zic aşa. Căci de egzenplu un om din Germanea îm zicea mie şi lu Bejan cînd ne tocmeam noi săi lucrăm casa, măi zicea iel, ieu în principiu nu mai vriau să am dea face cu mesereaşi romîni dară voi păreţ oameni de triabă căci mai ales nici nu cereţ bani mulţ. Deci nici iel neamţu nu avea principi.
  Deci ieu cred că oamenii nu poate avea principi cu adevărat. Ieu cred că adesea oamenii face rău la adăpostul unor mari principi. De egzenplu ieu Gică zic căci principiu meu ieste să fac bine la alţ oameni. Adică ieu Gică în general fac bine la alţ oameni. Dar sa-r putea ca odată să mă enervez pe Vacă sau pe Bejan şi să le fac rău. În general ieu fac bine dară ie posibil ca lu Vacă să io trag odată şi odată dacă mă mai enervează. Deci înţelegeţ?
  Cum îm zicea mia un profesor foarte deştept care puneam ieu grese la iel acasă şi discutam despre probleme de vieaţă. Deci Gică zicea iel principile astea ie ca un arbitru la folbal. Uneori ieşti în opţaid şi iel se face căci nu vede. Ie ca şi cum tu ai juca folbal şi tot tu ai fi arbitru înţelegi Gică?
  Deci am întrebat ieu:
  – Deci ce ie mai bun pentru om şi pentru vieaţă decît principile?
  Deci iel m-ia zis:
  – Deci legile statului şi poruncile lu Dumnezeu. Acestea sunt Gică de ajuns.
  Deci ieu cred căci cam avea dreptate dar va-m spus căci iera un profesor fuarte fuarte deştept.

 2. Bun, dar ce te faci cind chiar incapacitatea asta de „a trada” nu-i decit un biet „tic/apucatura personala”? Vrei sa „faci” pe cineva, pui la punct planul in cele mai mici detalii, iar cind sa treci la fapta, ceva-nu stiu ce-te opreste.Insisti.Nimic.In cele din urma renunti, c-un sentiment destul de amestecat:nici chiar de tot sila (ma pot, totusi, barbieri destul de confortabil „in fata oglinzii”), nici chiar de tot mindru.Oricum, nu suficient de mindru cit sa numesc asta „principiu de viata”.N-are nimic de-a face cu vointa mea.Unii(Gica?)vor spune ca e vocea ingerului.Daca nu-i contrazic o fac din aceeasi „neputinta” de a duce lucrurile pina la capat.

 3. Domnu Gică bună ziua, ie o reală plăcere căci îi trece cînd vă citeşte omul maniac depresiv sau omu ca atare.Căci îi relaxază şi de codifică celula care este fuarte, fuarte nervoasă uneori la femei, fără cazu meu fireşte.
  Decodifică mea plăcut mie mult cînd eram ieu la şcoală la o doamnă profesoară şi vorbea despre informaţea genelor şi clipea aşa des căci meam adus aminte de vorba ei cînd bătea vîntu peste păru meu.Şi noi cam toate fetele ne lăsam coadele pe spate dar ea crecă se refera la coade fără acces.
  Căci ieu crecă nuştu, da poate dumneavoastră sunteţ genu care consideraţ căci şi finţa de genu feminin ie om. Din cum gîndiţ eu zic părerea mea căci sunteţ un individ uman ievoluat din speciea huomo sapien luduş dar şi travahoş, chear dacă aţ făcut specialitate în grese şi faieanţă la iecoldezotetiud, scrieţ ca un vremăn sorbonar. De acea opinia dumniavoastră despre principi trebă respectată la fel de tare ca a unui secretar florentin. La noi unii se mai rîde de poezia acea:”Laţ văzut cunva pe Zdrianţă?” şi tot ei îşi răspunde casă aibe motiv „En bae, pune faieanţă”, da eu merg mai departe ca o caravană.
  Deci asta am avut eu de esprimat printre doă tipologii de activitate căci în problema principiului ca principu am aflat tot de la neşte profesoare căci nici filosofi nu prea ştie să răspundă, şatunchea mai întîi dezanşantată dar mai apoi nedezolată eu sînt de aceaş părere căci legile din statu de drept şi legile lui Dumnezeu trebue respectate cher dacă uneori se mai încalcă nesilit sau inconştient.

 4. Sărumîna doamna Marcela Gică sunt. Deci în primul rînd vă mulţumesc căci ma-ţ luat puţin în siamă căci ieu aşa mai învăţ şi ieu de una de alta cînd mai vorbeşte cu mine oameni deştepţi şi domnu Lăzărescu şi domnu Teodorovici şi alţi profesori. Deci ieu crecă ştiţ mai bine decît mine Gică ce zicea filozofi căci ieu nu pria am citit ce zicea iei.
  Deci profesoru care puneam ieu grese la el acasă nu crecă iera filozof căci trăia şi căci cînd eram ieu în Grecea la triabă cu Bejan mea zis mia cineva că toţ filozofi a murit demult.
  Deci nu crecă iera filozof el profesoru dară iera un om foarte bun şi de triabă care zicea căci Gică băete omu ca să fie om trebe să se tiamă de Dumnezeu şi să aive prieteni şi un cîne şi o sobă unde să facă focu. Deci înţelegeţ?

 5. off topic:
  Salut! Am fost la cinema, la Muzeul Tarnului Roman din Bucuresti si am vazut si eu (in sfarsit!) „Lampa cu caciula”. A fost cel mai bun scurt metraj dintre toate cele 5 prezentate. Felicitari! 🙂 Mi-a placut mult si povestea si regia!

  p.s. „Mai bine mai tarziu decat niciodata”, nu-i asa? 🙂

 6. Deci am înţeles. Căci profesoru dumneavoastră ierea un înţelept cu legea morală în iel cu tot care lea dato tot unfilozof deal lor neamţ mort.
  Asta ie esenţa nemţească (legea morală) şi usia grecească: vatra, căldura, devotamentu (adică netrădarea, cum spuneaţ)ca al ciinelui lu Ulise şi să ai de schimbat o vorbă. Şi aţ ienumerat deja pe cei mai importanţ pretini şi formatori. Di ghedankăn sind frai.

 7. Putem trada si doar zimbind, Florin. Iar tradarea prin neimplicare e garantata,in multe situatii,cred eu.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s