Idealuri populare

Recunosc, m-am enervat puţin „răsfoind” diverse comentarii de la sfîrşitul unor diverse articole din presa de azi. Nici nu contează pe ce subiect. Şi-s pe punctul de a trage concluzia că tocmai noul sistem de după Revoluţie – mai mult sau mai puţin capitalist – a împlinit pentru români o seamă de idealuri comuniste. „Cei mulţi”, „noi” (a se înţelege poporul), „muncitorii”, „pensionarii”, „ţăranii”, pe scurt, „oamenii simpli” etc. se plîng totuşi întruna.

Păi, fraţilor, eu nu înţeleg. Nu voi, „cei mulţi”, stabiliţi acum pe bune cine ne conduce patria? Nu voi, „cei mulţi” – prin mulţimea voastră denumită audienţă -, stabiliţi ce trebuie să ne placă, care e interesul public, la ce emisiuni ne uităm, ce ziare citim, ce muzică ascultăm? În comunism se vehicula doar ipocrit ideea că voi aveţi puterea, că voi puteţi hotărî. Astăzi, chiar o faceţi. Nu vă plac liderii? I-aţi ales liber, democratic. Vă nemulţumesc? Doar voi îi puteţi schimba. Nu vă plac manelele, cancanurile, telenovelele, certurile etc.? Mă tem că e doar o declaraţie. Audienţele demonstrează, matematic, contrariul.

Şi-n primul rînd există marele ideal comunist împlinit de capitalism: „oamenii simpli” îşi pot da cu părerea, public, despre orice, fie că ştiu au ba despre ce e vorba. Şi dacă aceştia vor consideră într-o bună zi, în baza „bunului simţ”, a ceea ce văd cu proprii lor ochi, că soarele se roteşte în jurul pămîntului, pentru că-s mai mulţi, aşa va fi. Dacă va apărea vreun neghiob care să susţină că pămîntul se-nvîrteşte în jurul soarelui, o să şi-o ia caldă de la „oamenii simpli”.

Şi-atenţie, „oameni simpli”, nu spun că n-aveţi voie să vă daţi cu părerea, ci doar că trebuie şi să vi-o asumaţi.  Nu înţeleg, de ce vă plîngeţi?

3 gânduri despre „Idealuri populare

 1. Eu cred că ar putea exista o explicaţie – cei care citesc online nu sunt totuna cu marea masă a populaţiei, care e exact aşa cum ai descris-o.
  Sunt convins, pe de altă parte, că sunt foarte mulţi cei aşa-numiţi postaci, care nu fac altceva decât fie să slăvească pe cei de la putere, fie să-i înjure cu orice ocazie şi să se plângă de orice.

  La mulţi ani pt 2010!

 2. Pingback: Scurte « pisicainele

 3. Cu mana dreapta tineam un sandwich, cu mana stanga am tastat in Google Toolbar (mi-a cazut hard-ul si n-am refacut inca lista de Favorites in IE) f l o r i n … Sugestiile de cautare au fost, in aceasta ordine:
  florin lazarescu blog
  florin salam
  florin salam 2009
  florin salam unde ma duci iubirea mea
  florin salam contesa si armani
  florin chilian
  florin piersic
  Google dixit. Astia ne sunt internautii, cei care-l cer in primul rand pe Salam. Si eu ma feresc de comentariile on line, agramate, inflamate, patimase, partinitoare. Uneori inselatoare si periculoase, pentru ca ma prind in plasa lor si pierd vremea iritandu-ma inutil.
  Unde-i Gica?
  Si cum azi e joi dupa-amiaza, la multi ani!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s