Întîlnire tată-fiu

Din vorbă în vorbă cu Ralu, abia aseară mi-am adus aminte o fază mişto petrecută acum vreo doi ani, în Franţa, la Cognac:

La o recepţie, stăteam de vorbă cu un cognacan… cognacean… cognacar, mă rog, cu un cetăţean get-beget din Cognac, evident, la un pahar de cognac. Nu era scriitor sau ceva de genul ăsta, ci om obişnuit care făcea parte din organizarea festivalului de literatură de acolo. Mi-a spus că nu iese prea des nici măcar din localitate, şi-atunci l-am întrebat cum de vorbeşte atît de bine engleză (fără nici un fel de accent franţuzesc). Cică fiu-su trăieşte la Londra şi-aşa a dezvoltat el un fel de pasiune de-a învăţa engleză, numai de dragul de a se înţelege perfect cu nepoţii şi cu noră-sa (englezi sadea). La un moment dat, s-a uitat la ceas şi şi-a cerut scuze că fuge puţin pînă afară să-l vadă pe fiu-su. Vine imediat. Şi vine, într-adevăr, după vreo 3 minute. „Cum, aşa repede?”, mă mir.  „Nu era nevoie de mai mult. Pe la ora asta trece pe deasupra Cognac-ului”.

Fiu-su e pilot de avion pe o cursă care are rută zilnică, la fix, pe deausupra oraşului. Normal că nu-l vede la propriu, că avionul trece pe la 11 mii de metri înălţime, dar tatălui cu pricina îi e de-ajuns să ştie momentele cînd avionul condus de fiu-su zboară peste Cognac şi să se uite atunci la cer.

8 gânduri despre „Întîlnire tată-fiu

  1. sa reusesti sa intelegi ca oricat de departe suntem, vreodata, unii de altii, ne putem, usor, re-gasi linistea apropierii stiindu-ne, mereu, sub un acelasi cer. conditia umana nu inseamna doar un set de limitari asa cum o delimitare dispare prin de-limitare.

  2. mi-a placut secventa. e ceva – to walk on air – ca la Updike. n-as scrie un roman sau o nuvela, dar un clip (apud Gheo) tot as scoate.
    Good luck, Florine!

  3. Sunt lucruri pe care le intâlnim la oameni simpli şi care ne cutremură prin frumuseţea lor. Reverberează de semnificaţii adânc omeneşti… Cam ca în proza lui Aitmatov… S-ar părea că pe această planetă, stăm toţi mereu la aceeaşi masă, chiar dacă ne despart mii de km…

  4. Povestea asta vrea să-mi facă mie în ciudă[neintenționat].
    Pe mine taică-miu nu m-a sunat nici de ziua mea. Deci, există și tați dintr-ăștia…

  5. da…tatal meu de exemplu nu e prea comunicativ dar mereu ma intreaba daca mi-e frig…numai asta stie sa ma intrebe „ti-e frig? imbraca-te mai!, ti-a fost frig aseara? ti-a fost frig la scoala?…daca nu te-mbraci…” :))

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s