Bancuri cu eschimoşi

Weekend-ul trecut am fost la Craiova, împreună cu Dan Lungu, pentru premiile şi colocviile revistei „Mozaicul”. Plus o lansare a ultimelor noastre cărţi, Lampa cu căciulă şi Cum să uiţi o femeie. Am întîlnit oameni foarte faini acolo, precum şi – pe cît am apucat să văd, adică centrul – un oraş frumos, departe de cel pe care îl vedem la ştirile de seară (cu ninjălăi care te taie cu sabia pe stradă, cu şmecheri care merg cu maşina pe trotuar la 120 pe oră etc.; or fi fost şi din ăştia, dar n-au apărut, nu ştiu de ce,  la colocvii).

Problema pe care o anticipam cu deplasarea la Craiova era legată de cele 20 de ore de mers cu trenul, dus-întors. Aparent, n-a fost: am vorbit pe tren cu Dan (şi cu Dana, şoţia lui, redactor de carte invitat de asemenea la eveniment) de ne-au pocnit fălcile. Şi tot am mai fi avut ce discuta. Necazul e că atunci cînd am ajuns acasă m-a luat o oboseală de parcă aş fi parcurs drumul cu bicicleta. Am adormit în fiecare seară la 11 (de obicei, o fac pe la 3-4 dimineaţa) şi m-am trezit la 9-10. Nici nu m-am apropiat de calculator decît pentru treburile de serviciu. Văd că abia acum încep să-mi revin.

Printre altele, la un moment dat am ajuns să-i pomenesc lui Dan de o mare provocare personală pe care o am ca scriitor: să fac un banc bun. Ok, scriind, vorbind, mi-a mai reuşit să smulg hohote de rîs de la oameni, dar un banc cît de cît mişto, creaţie proprie, nu mi-a ieşit niciodată (deşi m-am chinuit mult, în două rînduri, să scot unul cu un scafandru şi altul cu Hegel). Şi l-am contaminat şi pe Dan. Ne-am centrat, nu mai ţin minte cum veni vorba, pe ideea că la eschimoşi ziua şi noaptea au cîte 6 luni fiecare. Şi dă-i luptă, nenicule. Chiar şi la diferenţe de ore, în mijlocul altor discuţii, ne apropiam unul de urechea celuilalt cu variante care să exploateze potenţialul de banc cu eschimoşi. Genul:

Se-ntoarce un eschimos seara acasă, intră în igloo, trînteşte uşa, dă cu foca din cap de pămînt şi-i spune nevestei: „Băi, am avut o zi la serviciu, ceva de groază!”.

Un eschimos chior de somn se plînge prietenului său: „N-am putut dormi de nici o culoare. Toată noaptea s-a foit ăla micu!”.

Nuntă adevărată la eschimoşi: a ţinut trei zile şi trei nopţi!

Un eschimos mahmur către amicul său: „Am încurcat-o cu nevastă-mea! Am băut toată noaptea trecută şi nici nu m-am dus acasă!”.

Un răspuns pentru şeful eschimos, la solicitarea de a rezolva ceva urgent: „Nici o problemă, şefu. În două zile fac asta!”. ..

Mă rog, încă mai lucrăm pentru cea mai bună variantă. M-am întîlnit săptămîna asta întîmplător cu Dan şi văd că nici lui nu i-a trecut. Cred că pînă la urmă o să ne iasă un banc cu doi scriitori care vor să facă un banc… În cît timp reuşesc doi scriitori să scoată un banc?… Dacă-s eschimoşi, în cîteva zile… Somebody stop me!

Later edit:

Un adevărat eveniment cultural: Festivalul internaţional organizat de USE (Uniunea Scriitorilor Eschimoşi) – Zile şi nopţi de literatură.

Suferinţa manelistului eschimos: Aş da zile de la mineeee!

Culmea muncii la negru: un eschimos zilier.

Cel mai aşteptat cotidian eschimos: „Ziua”. Cel mai dificil talk-show eschimos: „Sinteza zilei”.

Cea mai fericită şi cea mai chinuitoare perioadă din viaţa unui eschimos: noaptea nunţii.

8 gânduri despre „Bancuri cu eschimoşi

 1. Cred ca dadea bine un chestionar la sfarsitul articolului in care sa votam bancu’ cu eschimosi preferat.
  Oricum… eu as vota pentru cel cu raspunsul eschimosului-angajat.

 2. hahaha !!! moshule am ras cu pofta!! sunteti buni da eu nu inteleg o treaba. voi va plangeti ca nu reusiti sa faceti un banc da eu ce sa mai zic ca pana si copii la scoala au Q3 si Q7. de unde mancatas ca eu am muncit din greu si aia ce au facut? si parca e obligatoriu nene ca ii auzi pe profesori cai intreaba la scoala „ce ai ? Q ai? sau ce ai Q ai?” da de unde nene atata si ii mai auzi pe copii ca raspund 137 ca saracii nici nu stiu sa se exprime si nu stiu sa zica un 3 si un 7. eu is ofticat rau. cand am auzit nam mai putu sa dorm toata noaptea de eschimos :)))

  hai ca team pupat pe portofel (sau cum e corect? te-am?)

 3. destul de bune. am ras si le-am inclus in repertoriul meu de bancuri. merg mai ales dupa doua beri 🙂

  incercati totusi sa variati poanta, dincolo de noaptea si ziua polara.

  altfel, cine inventeaza totusi bancurile?

 4. doi prieteni eschimosi se intalnesc pe vreme de criza.
  – ce mai faci ma? ai gasit ceva de lucru?
  – mda, m-am angajat la cineva cu ziua.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s