Librarii care vînd cartofi

Am trecut azi pe lîngă cinci librării mari, centrale, din Iaşi. M-am uitat de curiozitate în vitrine şi niciuna nu arăta măcar o carte semnată de Herta Müller. Îmi vin în minte cîteva titluri expuse  la stradă: Spartacus, Pacepa şi relaţiile cu Securitatea, Spaniola fără profesor, Grădina ta etc..  Am intrat în librării şi toate aveau puse pe raft, la cotor, cel puţin un titlu de Herta Müller, altele chiar trei.

Nu vorbesc de vreun act de cultură, dar cred că ar fi fost în interesul librarilor (care iau şi pînă la 40 % comision din preţul cărţilor; asta pentru cine se mai miră de ce-s aşa de scumpe) să fi expus un teanc de cărţi ale Hertei Müller, iar alături să scrie – chiar şi de mînă, cu pixul – Cîştigătoare a Premiului Nobel pentru Literatură 2009. Probabil că în scurt timp o să-i atenţioneze agenţii de vînzări ai Polirom-ului. Dar pînă atunci, faza spune mult despre calitatea librarilor: ori vînzi cartofi, ori vînzi cărţi, totuna-i.

13 gânduri despre „Librarii care vînd cartofi

 1. prostie in stare pura sau indolenta… nu trebuie sa stii sa faci marketing ca sa speculezi asa o sansa, iti trebuie doar putina minte si interes.

 2. care e faza , tipa nu e romanca si nu ma intereseaza literatura politica, predecesorii ei au fost nazisti si ea s-a chinuit nitel in comunism. sunt scriitori etxtraordinari care nu viseaza la nobel si la milionul de euro.scuze daca par lipsita de respect, dar sa se bucure nemtzii. tot ei.

 3. Bună seara domnu Florin Gică sunt. Băeatu cu gresea. Ce mai făceţ?
  Deci ieu vreau ca să vă spun căci poate librăresele se gîndea că o să ia Nobelu Spaniola fără profesor şi de aceia a puso în giam. Cine se gîndia la doamna Miuler? Nici chiară ieu nu ma-m gîndit.
  Dar cu Spartacus ce aveţ? El de ce adică să nu ia Nobelu pentru pace, căci iel a luptat pentru pace, căci am văzut ieu filmu. Ie cu război, da oamenii se bate pentru pace.
  Ieu Gică aş da Nobelu pentru cărţi lu Dumnezeu, căci el a scris Biblea care ie cea mai frumoasă carte. Chiar aşa, oare de ce nu se face şi filmu Biblea pentru cei care na-u citit cartea? Să vedeţ, căci dacă sa-r da Nobelu lu Dumnezeu, ce ciartă ar mai fi între ortodocş şi papistaş şi sectari, adică Dumnezeul la care din ei a luat Nobelu.

 4. Domnu Florin, uitaţ la ce ma-m mai gîndit. Dar dacă Dumnezeu ar da Nobelu pentru cărţ, oare la cine ar da el Nobelu?

 5. @mewsette: nu mi-am propus să dezbatem aici cine, de ce, dacă trebuie să se bucure, să fie mîndru de Nobel. Subiectul e dacă librarii din România ştiu ori ba să vîndă cărţi, în funcţie de ocaziile care li se oferă.

  @Gică: tocmai m-ai determinat să-ţi fac la pagina „Qui est Gică” o antologie de aforisme culese din comentariile tale. Multe se apropie de genialitate.

 6. Domnu Florin, da maţ dat gata că me-aţ făcut şi mia un colţişor de pagină pe blogu domneavoastră. Nici nu văzusem. Da dacă vă rog ieu frumos se poate da şi telefonu meu dacă vrea oameni sa pună grese, căci nen-ţelegem.

 7. Domnu Florin, vaţ culcat? Ieu mă culc acuş. Voiam ca să vă mai zic cu Nobelu căci ie foarte bine căci sa dat Nobelu de pace lui preşedintele Americii Obama pentru căci ie o vorbă care am auzit eu la un profesor care zicea căci dacă vrei Nobelu pentru pace pregăteştete de război. nuapte bună.

 8. @dl florin
  nu v-ati propus discutia despre d-na herta si despre premiu’ acela neimportant, dar inainte ca doamna sa ia nobelu’ nu se inghesuia lumea asa sa o cunoasca sau s-o citeasca prin librarii sau pe , ‘citez’ miile de bloguri’. de ce si din ce motive se da nobelul sunt intr-adevar lucruri neimportante, daca doamna herta era sincera pana la capat,dupa ce a zis ca n-o intereseaza( vezi interviurile dumneaei) refuza nobelul asa cum a facut-o sartre. da. o sa raspundeti ca iar nu va intereseaza, drept urmare , sanatate va urez.

 9. Pingback: Răzbunarea librarului « Florin Lăzărescu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s