Protecţia muncii la scriitori

Cine a avut parte de instrucţia pentru protecţia muncii ştie despre ce vorbesc. Un domn sau o doamnă – de obicei, cu priviri severe, încărcate de responsabilitate – îţi ia un scurt interviu şi te avertizează că nu-i de glumă cu protecţia asta. Tu, care zîmbeşti pe sub mustăţi la fiecare întrebare, angajatul naiv al nu contează cui, habar n-ai că moartea-i cît capra pe capul tău, la fiecare pas. Dacă la serviciu te mai aştepţi să dai colţul din varii motive, eşti total surprins să afli că angajatorul trebuie să aibă grijă de tine şi atunci cînd vii/ pleci de la serviciu, timp de o oră. „Păi, de ce?“, nu înţelegi tu. „Mai ştii, îţi cade o cărămidă în cap, dă o maşină peste tine, te bate un nene etc. şi atunci răspundem noi, cei de la protecţia muncii“, ţi se spune. Tot nu înţelegi, dar te conformezi, ca să scapi mai repede.

Eşti pus să descrii, cu repere precise, o „hartă“ a drumului pe care mergi (din)spre casă. Închizi ochii şi, precum piloţii de Formula 1 înainte de start, încerci să-ţi construieşti în imaginaţie circuitul pe care vii/ pleci de la serviciu. Îţi dai seama că, fiind pieton, nu prea ţii calea dreaptă. Mai ieşi în decor să cumperi un ziar sau să bei o bere cu un prieten. Ei bine, în aceste cazuri nu te mai afli sub protecţia muncii. Dacă te-ai abătut cu doi paşi de la calea dreaptă, înscrisă pe fişa individuală de instructaj privind protecţia muncii, rămîi pe barba ta.

Multă vreme m-am numărat şi eu printre aceia care consideră scrisul o meserie ca oricare alta. Nu-i chiar aşa. Am încercat să-mi imaginez o fişă de protecţie a muncii pentru un scriitor şi mi-am dat seamă că, oficial vorbind, cei care se consideră scriitori de meserie se înşală amarnic. În primul rînd, n-au angajator care să aibă grijă de ei, care, conform legislaţiei în vigoare, „să stabilească măsurile tehnice, sanitare şi organizatorice de protecţie a muncii, corespunzător condiţiilor de muncă şi factorilor de mediu specifici unităţii“, „să asigure obligatoriu şi gratuit dotarea cu echipament de protecţie a salariaţilor şi a altor categorii de persoane care desfăşoară activităţi la persoane juridice sau fizice, potrivit criteriilor stabilite de Normativul-cadru de acordare şi utilizare a echipamentului individual de protecţie, elaborat de Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale“. O să-mi spuneţi că exagerez, că măsuri de genul acesta sînt făcute pentru sudori, constructori sau electricieni. Ei bine, nu. Un redactor de editură sau un traducător angajat beneficiază şi trebuie să se conformeze exact aceloraşi norme de muncă precum un sudor. Scriitorii sînt, cel puţin din acest punct de vedere, pe drumuri.

6 gânduri despre „Protecţia muncii la scriitori

 1. Felicitări pentru volumele publicate! Aveţi un palmares extraordinar. Referitor la articolul dumneavoastră ” Protecţia muncii la scriitori”, descopăr printre rânduri şi la vedere o tristeţe amară. Trăim într-un secol total neprielnic. Vremuri în care cultura deranjează iar mass-media îi învaţă pe copii că manelele, telenovelele şi emisiunile pentru cretinoizi sunt foarte importante. A existat un moment în care Esca – prezentatoarea TV a fost introdusă în manualele alternative de istorie. Mă întreb aşa într-o doară cum ar fi stat această persoană minusculă lângă Mihai Viteazu, Vlad Ţepeş, Ştefan cel Mare etc. Cultura românească nu este furibundă dar este condusă de culturnici fără scrupule. Aceştia sunt cei care ne reprezintă în lume cu gunoiul culturii. Cu puţin timp în urmă Patapievici, Liiceanu, Cărtărescu au început un proces vicios pentru denigrarea lui M. Eminescu apoi au trimis la New York poneiul în stare erectă pictat roz şi cu svastica pictată pe spate. Ce pot sa mai spun? Probabil că viaţa este roz pentru ei din moment ce îşi permit să ne mânjească numele, istoria şi cultura cu mizerii pe care nu le poate gusta nimeni iar oamenii de valoare au fost împinşi într-un con de umbră. Până şi gunoierii au un statut bine clarificat, iar ca să nu fie jignitor acum aceştia sunt decoratori stradali. Noi nu suntem nici măcar pe drumurii… noi nu existăm… dar deranjăm.
  Asta este!
  Numai bine!
  Spor la blogărit!

 2. La firma de gunoaie la care inca mai lucrez, se face un instructaj de protectia muncii ca la carte. Vine o doamna, machiata ca de revelion, iti da o carticica si iti arata cu „destiul” unde sa semnezi. Problema este ca, acolo, chiar risti sa petesti „buba” daca nu esti cu ochii cat cepele. Toata curtea e plina de gropi adanci, se sapa niste transee, se darama cladiri, se taie copaci. In asa zisa bucatarie misuna soricei.In schimb pot sa ma laud ca intarea in birouri se face prin AMPRENTA DIGITALA.
  Subscriu la comentariul dl almanahe.
  Si cititorii ar trebui sa beneficieze de un instructaj de protectie.

 3. Cred că m-am făcut greşit înţeles. Eu nu pledez pentru protecţia muncii la scriitori, ci doar am constatat că aşa ceva e imposibil. Cam la fel e situaţia şi cu cititorul. Evident, exceptînd cazul în care, şi unul, şi altul nu-s angajaţi pe undeva.

 4. Domnule Lazarescu, dupa parerea dvs, pe care sunt dispusa sa o accept, deoarece va consider, scriitor adevarat, ce inseamna un „scriitor”?Stim cu totii ca „vedete” de o zi, dizeuze de la nunti si botezuri, se autointituleaza cu aplomb „Artisti”.dar scriitorii ce sunt?Lansez aceasta intrebare tocmai pentru ca, vorba dvs, nerespectand reguli elementare de protectia muncii,am intrat pe o alee nesemnalizata cu eticheta „hic sunt leones”si am fost „atacata” virtual ca scriind sub nivelul de gimnaziu, deci submediocru si facand parte dintre „scriitorii” care publica carti dar nu scriu.(referirea era nu la volumele mele de versuri ci la poemele de pe blog, care nu ma reprezinta in totalitate).Cine are dreptul sa dea verdicte, in afara de (si aici sa admitem ca si ei pot gresi), marii critici consacrati?Multumesc.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s