Curăţenie generală

În timp ce văruiam şi plîngeam, prietenii m-au consolat: „Să vezi ce satisfacţie o să ai cînd termini”. Am terminat. Mă uit cu atenţie la pereţii proaspăt văruiţi, dar nu simt nici o satisfacţie. Mă gîndesc că dacă satisfacţia s-ar obţine cu var lavabil, ar trebui să întîlnesc pe stradă foarte mulţi oameni fericiţi… Poate pe parcurs, mai tîrziu. Deocamdată mă simt de parcă m-a bătut cineva cu parul, zilnic, timp de trei săptămîni. Sau o fi şi asta o satisfacţie.

Ieri am dormit lat, aşa că povestesc asta azi: sîmbătă, pe seară, am început să car la tomberon gunoaiele adunate în casă. Saci, praf, găleţi, şipci, porcării… Într-una dintre ultimele ture, tîram după mine un lighean, un scaun şi un sac de plastic. Cît m-am odihnit, mi-au căzut ochii în sac. Chiar deasupra am zărit nişte haine. Bine că a mai aruncă Ralu din ele, îmi zic, că şi-aşa avem cu tonele, nici nu ne mai încap prin şifoniere. Plus că avem unele pe care nu cred să le mai fi îmbrăcat în ultimul an. La tomberon, era o familie de ţigani care urmăreau cu curiozitate ce tot car eu din casă. I-am văzut cum se repezeau ca vulturii pe saci, sacoşe etc. după ce plecam. Hai să nu-i mai chinui să caute prin gunoaie, mi-am zis. M-am dus către ei cu sacul în care zărisem cîteva haine şi l-am întins politicos, să nu-i jignesc cumva: „Nu-i mare lucru, dar vedeţi că aici cred că sînt nişte haine care cred că mai pot fi purtate. Dacă nu, asta e…”. În urmă, am auzit nişte chiote de bucurie.

În casă, am întrebat-o pe Ralu, la rîndu-mi curios, ce haine a pus în sac, la aruncat. „Care sac?”. Cică nu pusese nici o haină de aruncat în saci, ci hainele noastre bune, ca să nu se umple de praf. În ăla pe care îl aruncasem erau cămăşile mele business, blugi, tricouri, pulovere etc. Mi-e şi frică să fac un inventar şi să văd ce haine îmi lipsesc. Sincer, îmi pare un pic rău după ele (sînt genul care are haine „favorite”), dar cum ar fi fost să mă duc iute la gunoi – plin de var din cap pînă în picioare, în şlapi, în nişte cîrpe de tricou şi o pereche de pantaloni scurţi  – şi să mă bat cu ţiganii lîngă tomberon pe nişte haine? Cum aş fi arătat în ochii vecinilor care ar fi privit scena de sus, de la ferestră?… Să fie primit.

Să ştiţi, la o adică, asta înseamnă curăţenie generală. Se-aruncă tot. Mai am bibliotecile, şifonierele, paturile, frigiderul, aragazul, televizorul etc.  şi pe urmă mă liniştesc.

Later edit: mă duc să duc gunoiul. Şi tare-mi e că o să întîlnesc un aurolac îmbrăcat în costumul meu cu care am fost la recepţia principesei Margareta.

27 de gânduri despre „Curăţenie generală

 1. Bună seara Gică sunt. Ce mai faceţ domnu Lăzărescu? Să vedeţ ce chestie. Ieram ieu ieri seară la Bila săm-i cunpăr nişte parizer şi muştar, pentru căci bere aveam acasă. Deci iau ieu parizer Ardialul pentru căci ie mai bun şi muştar şi cînd plecam ieu spre casă nişte romi mă opreşte în spate la Bila. Ieu am crezut că or să mă bată deci ma-m pregătit. Dar iei ma oprit şi ma întrebat dacă nu vreau să cumpăr nişte blugii şi o giacă. Ieu nu prea vroiam, pentru căci am giacă şi bluginşi cumpăraţ din Italia când am fost la lucru, da nici nu voiam ca să supăr pe romi că să nu iau bătae, deci am zis că să dau un răspuns care e vaziv, cum mea zis odată un om fuarte deştept care ie profesor care am pus ieu grese la el acasă: Gică, mea zis iel, cel mai bine în vieaţă e să nu zici nici da nici nu ci să dai un răspuns care e vaziv. Deci am zis ieu, de unde aveţ bluginşii? Iei mi-a zis că cum stătea ei ieri seară la un tonberon în spate la Bila, a venit un om care crede ei ca nebunise şi a venit şi a început să arunce la gunoi toate lucrurile ce le avia prin casă omu acela. Şi mea zis un rom că dacă nu cred poate săm-i arate mai multe lucruri care l-ea aruncat omu acela, cum ar fi: lighian, găliată, scaun, faraş, mătură, blugi, giacă, cearceaf, cămeşi, ciorapi, costum, ştergare, adecă cam tot ce are tot omu gospodar în casă. Şi imediat romu ca săm-i arate, a scos dintru-n sac un costum de mire fuarte frumos şi mea zis: ia uite domnu, ce costum, cu iel poţ să mergi şi la prinţesa Margareta în vizită, îl dau eftin. Chiar aşa a zis. Ieu am zis că costum am de la nunta lu Vacă cînd am fost ieu la nuntă, deci num-i trebe. Da blugi? a zis un alt rom. Bluginşi am din Italia, am zis ieu. Da giacă? Şi romu a scos din săculteţ o giacă fuarte frumoasă, verzulie aşa, cu multe buzunări şi fermuare şi iera scris pe ia în americană: Ia mă pitbul. Deci mie mea plăcut giaca şi am loato, am dat pe iea o sută de miii, da recunosc că am loato oleacă şi de frica romilor pentru căci să nu mă bată dacă tot le dădeam ieu răspunsuri care e vazive. Deci asta vroiam ieu să vă zic domnu Lăzărescu, căci dacă vreţ giaca napoi, giaca domneavoastră care aţ aruncat la gunoi se află la mine, deci îmi daţ o sută de miii şi vo dau, pentru căci de fapt mie nici num-i prea place şi am loato pentru căci să nu dau la romi un răspuns care e vaziv.

 2. Săru mîna doamna Luiza Gică sînt. Să ştiţ că ieu am un blog, da ie secret. Da dacă tot vreţ blog, să ştiţ că văru meu Vacă are un blog unde vorbeşte cu fete, pentru căci iel pune acoloşa şi cîntece şi poze şi la fete le place, deci dacă vreţ ieu vă pot da adresa lu Vacă de la blog.

 3. Saru mîna doamna Luiza tot ieu sînt Gică. Să ştiţ că nu am somn pentru căci nu pot dormi, şi tot unblu ieu pe internet şi abea acum am văzut căci aveţi şi domneavoastră blog care se chiamă şalu eşarpele. Mă scuzaţ că mă bag în vorbă, da de ce şal şi şarpe ie vorba? Întreb pentru căci meam adus aminte că înt-ro vară pe cînd ieram la popuşoi mia spus Vacă povestea cu şalu lu fata aia a lu unu Duncanu care iubea pe poietu ăla rusnac şi fata a murit şi poietu ş-ia tăeat vinele. Ie vorba de fata aia? Aţ cunoscuto?
  Am mai citit pe blog la domneavoastră şi mam impresionat fuarte tare cum îi scrieţ domneavostră lu jurnalu domneavoastră „dragă jurnalule”. Ieu mam gîndit mai întîi căci aveţ o problemă şi scrieţ la un ziar, da apoi mam prins că ie un jurnal secret de care aveam şi eu şi văru meu Vacă în clasa a opta la şcuală. Da să ştiţ că nu ie bine să vorbiţ singură cu jurnalu, mai bine vorbiţi cu cineva un om sau o femee, sau vă loaţi o mîţă, pentru căci mia spus mie un om fuarte deştept, un profesor care am zugrăvit casa, Gică, mia zis, cei care vorbeşte singuri sau scrie singuri către ei însişi poate să dea în, mă scuzaţ doamna Luiza, schiţofrenie.
  Mie mia mai plăcut de pe blogu domneavoastră filmu acela cu bătae, deci vă rog să mai puneţ filme pentru căci îmi place.
  Închei aici şi vă doresc sănătate cea ce îm doresc şi mie lui Gică.

 4. domnu gică, tocma aţi scris cea mai fenomenală recenzie la blogu meu şi ţin să vă mulţumesc. promit să mai pun videoclipuri cu bătăi şi să nu mai vorbesc singură cu jurnalu.
  salutări şi domnului vacă din partea mea,
  doamna luiza

 5. Săru mîna doamna Luiza Gică sunt. Lăsaţ, sunteţ prea amabelă cu mine… Ieu cel mai fenomenal dau cu var, şi foarte fenomenal pun grese şi faianţă, însă mai puţin fenomenal scriu pe bloguri, iară cel mai puţin fenomenal scriu recenzi de care ziceţ.

 6. @Gica: mi-ati facut ziua!
  @autor: cu ceva ani in urma, la ultimul dezastru general, am dus la tomberon – dar cu intentie – un sac cu haine, in principal camasi si sacouri din studentie ale sotului meu. ca din pamant au aparut amatorii si-au inceput sa probeze. a meritat spectacolul. 5-6 tigani si tiganei imbracati in hainele in care m. venise la intalnirile cu mine si fusese la examene, iar alaturi consoarte si mame privindu-i admirativ – e o imagine care nu ti se arata des.
  sa fie, in concluzie, primite!

 7. Bună ziua Gică sunt. Intru derect în problemă pentru căci mă grăbesc căci se usucă cementul. Vreţ giaca aia în apoi s-au nu?

  PS Sărumîna doamna Luiza. Ce mai făceţ?

 8. mulţumesc, sunt bine, domnu gică. azi am tranşat pentru prima dată în viaţa mea un pui, ca să-l pun în borş. au ieşit franjuri. da să ştiţi că vă aştept şi la mine pe blog, din când în când.

 9. Săru mîna doamna Luiza Gică sînt. Me-aţi făcut poftă cu borşu de pui. Nu vă mai necăjiţ că nu va eşit, pentru căci domneavoastră aveţ alte calităţ.

 10. Săru mîna doamna Pisică Gică sunt. Ieu nu cunosc pe meşteru de care ziceţ, da de ce întrebaţ, va făcut probleme? Ieu am mai zis că la noi nu toţi meşteri e serioşi. Cum mea spus mie un om fuarte deştept profesor, Gică, mea zis, de la meşteru Manole încoa numa probleme am avut cu meşterii în ţara noastră. Deci nu cunosc pe meşteru de care ziceţ. Bună seara.
  Săru mîna doamna Luiza. Ce mai gătiţ?

 11. da poate ca aveai si un loz di loto castigator di milioane in buzunar la blugii aia? ca am auzit ca acu sambata tziganii fac mari bairam la Bucium ca au castigat cinci milioane di euro. N ai patit bre ca n doua lozuri di caragiale?

 12. Incantata de cunostinta, d-le Gica…Se vede ca aveti talent la zugravit (si multe alte talente secrete, bag sama)…Mi-e frica sa va invit la mine pe blog pentru ca un artist ca dvs ar constata imediat falsurile si decorurile artificiale…Ar trebui sa deschideti o scoala de decorat bloguri…cu replici si un blogroll particularizat…Nu mai spun ca m-am distrat atat de bine citind aici, incat am uitat ca tocmai citisem un schimb de comentarii lipicios si zaharisit pe un blog colorat peste masura si ati reusit sa ma ajutati sa-mi recapat simturile si gusturile pervertite de lectura altor bloguri siropase si insiropate dar care se lafaie pe locuri fruntase in zelist…A, nu, nu ii invidiez, prefer un loc onest dar care ma reprezinta pentru ca blogul meu e…pentru elita si presimt ca si tu faci parte din ea, ca si gazda noastra de aici.Multumesc.

 13. Eu am fost plecat din sat că mi-au ieşit numerele la Loteria Vizelor şi i-am zis lui nevastă-mea: hai nevastă să vedem America. Şi mi-a plăcut acolo am fost şi-am văzut totul cu statuia aia mare a libertăţii şi cu nişte zgîrie-nori mari de mă uitam aşa lung şi numa ce deodată ameţeam şi puf jos. Da nu despre asta voiam eu să vorbesc.
  Ziceam că am fost plecat şi numa ce mă-ntorc şi uite la văru-miu Gică ce plin de succes e şi drept să zic m-a apucat aşa invidia. Mai ales pe doamna Maria Postu care zice că Gică e aşa elitist adică. Doamna Postu elitistu dintre mine şi Gică sunt eu doamnă că ăla adică văru-meu a lipsit la şcoală când am făcut clasa şaptea împreună. El numa punea gresie la profesori cu celălalt văr a lui (după tată) Vacă şi de-aia lua note de peste cinci.
  Lasă că mai intru eu pe-aicia şi vă spun eu cine e Gică. Îi desconspirez eu copilăria că am citit un psihiatru Froid şi am învăţat eu multe de-acolo. Numa să intru în formă că acum sunt doborât de fusu orar că la americani e ziua când la noi nu e şi invers.

 14. Săru mîna doamna Maria Gică sunt. Ieu vă mulţumesc pentru căci sînteţ fuarte amabelă cu mine Gică şi pentru căci apreciaţ munca mia. Da să ştiţ că nu sînt etilist aşa cum zice văru meu, pentru căci noi în familie na-m avut etilişti din aceia care bea bani copiiilor şi nici ieu nu (prea) biau.

 15. Vedeţi doamna Maria? Ce vă spuneam eu? De unde elitist Gică? Căci el confundă a fi etilist cu a fi elitist.
  Mă Gică elitist înseamnă altceva mă încă nu ştiu nici eu exact ce, dar altceva. Şi etilist înseamnă că bei alcohol etilic şi nu zi minciuni că nu bei căci îţi aminteşti cînd am fost noi cu vaca la păşune şi eram lîngă o linie de cale ferată. Şi tu ai zis hai bă Alt Gică vărule drag să te servesc cu ceva tare. Şi erau parcate pe linia de cale ferată nişte vagoane de tren de marfă şi tu ai intrat la cabină la unul dintre ele şi numa ce-ai scos de-acolo nişte lichid de frînă şi bîştibîşti pe gît. Şi ai luat la rînd vagoanele şi le-ai golit de lichid de frînă şi cîntai la sfîrşit c-aşa-i românu cînd se veseleşte şi omu bun şi pomu copt. Şi ţi-a tras vaca o coarnă de ai văzut stele verzi că te-ai dus la ea s-o călăreşti că cică-mi arăţi mie ce-nseamnă cauboi adevărat, numa că vaca s-a enervat cînd te-ai cocoţit pe ea a crezut că eşti o streche şi buf cu cornu-n burtă-ta.
  Ţi-am zis mă Gică că te spun la oameni să vază ei ce pramatie ereai la 12 ani cînd ai făcut beţia asta! Şi spun mai multe dacă te mai dai mare şi-ţi faci fani pe-aicia!

 16. Acu am intrat să comentez numa ca să fiu al 25-lea ca număr că îmi plac cifrele astea rotunde. Şi mă bucur că sînt al 25-lea, ura.

 17. Ii salut pe toti ‘alde” Gica de pe blog, si daca nu vedeam la mine pe blog ca ti-ai facut timop sa raspunzi, ba inca l-ai mai deranjat si pe varul tau, plecam si mare pacat era ca pierdeam asa o mandrete de comentarii interesante. Mi-am adus aminte de primul meu an de serviciu la tara unde elevii mei mergeau cu „vacili” la pascut si nu prea veneau pe la scoala. Nu prea stiu ce alte activitati aveau ei pe acolo dar din povestirea ta, vad ca e posibil ca pe camp sa ai diverse activitati.Dar de fapt, cand stau sa ma gandesc, elevii aceia erau totusi, draguti, fata de multi altii pe care i-am avut de-a lungul timpului…

 18. Pingback: intrupari » Blog Archive » Doamna, al meu cred ca are un magnet in cap!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s