Coeficientul P… la TVR Cultural

Acum vreo două săptămîni am dat un interviu pentru TVR în Parcul Copou. Înţeleg că a circulat în mai multe variante: una foarte scurtă la ştirile TVR 1, alta de vreo 20 de min pe TVR Cultural şi pe TVR Iaşi.  N-am apucat să văd ce-a ieşit. Buun.

Şi-aseară pe la miezul nopţii, zapînd, dau peste ştirile TVR Cultural. Mă opresc, mă uit, pentru că erau vreo cîteva interesante. Apoi îmi apare faţa într-o ferestruică, alături scrie mare URMEAZĂ, iar o voce anunţă: „Scriitorul Florin Lăzărescu se destăinuie…”.  Aştept şi eu curios să văd ce şi cum destăinui. Aflu de la prezentatoare că interviul a rulat la ştirile lor într-un soi de miniserial (adică mă destăinuisem, în lanţ, şi în alte seri). Apare o imagine cu coperta Lămpii cu căciulă, apoi eu vorbind. Am zis una-alta, nu mare lucru, cumva incoerent, cum de altfel şi sînt atunci cînd povestesc-zic live. Faza-i alta: titlul ştirii, scris pe burtieră, era COEFICIENTUL P… ÎN ECONOMIE.

Nu vreau să fiu cîrcotaş (chiar le mulţumesc celor de la TVR Cultural care mi-au făcut, cred, o favoare), însă nu vi se pare o ţîră ciudat acest „coeficient P…” din titlu? Îs eu minte bolnavă ori la ce vă duce cu gîndul un P… însoţit de trei puncte? Ce credeţi c-aş fi putut spune sub semnul unui asemenea titlu, COEFICIENTUL P… ÎN ECONOMIE, şi, mai ales,  ce-ar putea însemna „coeficientul P…”?

7 gânduri despre „Coeficientul P… la TVR Cultural

 1. Am urmarit bucata a interviului cu pricina sambata seara. A fost orima parte, din cate am inteles. Voiam sa urmaresc si continuarea anuntata pentru duminica la stirile culturale de la ora 19, dar n-am mai apucat sa fiu punctuala…
  In fine, m-am bucurat sa te revad si m-am bucurat si mai tare ca TVR Cultural s-a gandit la un astfel de material.
  Dar, zau, Florine, nu raspunsurile tale mi s-au parut „cumva incoerente”, cum singur zici, ci calitatea intrebarilor care le-au generat.Nu ai avut senzatia ca au fost extreeeem de previzibile, de lipsite de perspectiva, de putin generoase? Dar, in sfarsit … M-oi fi grabit eu sa concluzionez inainte de a vedea intreg materialul!
  Cat despre subtitlul care, pe buna dreptate, intriga, cred ca a aterizat absolut accidental pe burtiera. O zapaceala demna de „Cronica Carcotasilor”, desi … nu stiu daca efectul ar putea fi unul comic.
  Ca altfel, ce-ar putea fi P -ul acela suspendat, mirosind a „beep”? P… ca in pana (si nu ma gandesc la „pana mea”, ci ca la simbolul vocatiei tale) sau P ca in Parc … marcand nostalgica locatie?
  Noi putem fantasma, nu-i bai, dar cea mai veridica varianta ramane cea cu „eroare de greseala”.

 2. mario: îs bătrîn, e drept, dar nu într-atît încît să fiu maestru :)… azi a fost la tvr1?

 3. unde te-am vazut eu (TVR cultural, cred) nu am remarcat nicio bandă (cu coeficient sau fără). știu numai că mă gândeam – pentru că nu prinsesem începutul și nu înțelesesem că e despre „lampa cu căciulă”, vorbeai despre cum se poate trăi decent din scris, dar nu se poate trăi la vilă cu piscină – mă gândeam, deci: „băi, ce vechi e interviul ăsta. pe vremea aia, lăzărescu nu avea cipilică”.

 4. Florine,
  am vazut si eu bucata aia de interviu de pe tvr cultural, cea cu „coeficientul P… in economie”. Bineinteles, mi-am batut capul sa ghicesc ce inseamna, dar am lasat-o balta in scurt timp.
  insa m-am mirat si de insertul care aparea din cand in cand sub imaginea ta…zicea asa:
  „Florin Lazarescu – regizor, scriitor”
  Acum scriitor stiu ca esti, scenarist asijderea, dar si regizor? 🙂

 5. eu nu am văzut materialul filmat, dar în ultimele săptămâni am avut contact „indirect” cu tine şi am scris câte ceva despre acest lucru, inserez aici linkul
  http://irinacodrutamatei.wordpress.com/ (e mai scurt decât să postez tot articolul)

  îmi pare bine că viaţa a făcut în aşa fel încăt să mă reîntâlnesc cu ceea ce ai scris şi voi continua să te citesc cu mare interes
  numai de bine

 6. mihaela: aveam şapca la mine, dar ăştia de la teveu o urăsc, nu mă lasă s-o port în faţa camerei. am păţit-o de fiecare dată în ultima vreme. cică nu mi se văd ochii.

  gabi: bine că n-au spus scenograf, cum mi s-a întîmplat de vreo două ori. măcar regia are legatură cît de cît cu scenaristica.

  irina: mulţam pentru vorbele frumoase.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s