Un interviu pe unica.ro

Prima intrebare care imi vine in minte este: cat la suta este autentic, amintiri ale unor intamplari reale si cat e fantezie?

Autentic imi place sa cred ca este totul in literatura mea. Cat despre „realitate” sau „adevar”, mi se par lucruri care ii preocupa mai mult pe filosofi si pe oamenii din presa decit pe un scriitor ca mine. Pe mine ma intereseaza in primul rind frumosul, esteticul, daca e sa purtam o discutie tehnica. Da, exista fire, puncte de pornire din realitate, dar totdeauna fantazez pe marginea lor, niciodata nu mi-am propus sa relatez „faze” haioase din realitate, sa descriu adevarul ca un jurnalist ori sa-mi rememorez nostalgic copilaria personala. Ma folosesc doar de anumite intimplari pe care le-am trait ori le-am auzit de la altii. Stiu ca publicul vibreaza la lucrurile care poarta eticheta „dupa un caz real”, dar nu vreau sa fiu ipocrit. Nici macar in reality-show-uri nu e vorba de realitate, ci de povesti create pentru a lasa impresia ca ar fi reale. Cu atit mai putin in literatura. De altfel, cred ca realitatea e plictisitoare si nu intereseaza pe nimeni. Ce alegi sa spui din si ce adaugi realitatii face o poveste atragatoare.

Mi-a placut in Notele Bio-Bibliografice, de pe site-ul tau, urmatoarea:
1852. Se naste I.L. Caragiale. Acesta le va spune românilor, o data pentru totdeauna, tot ceea ce se poate spune despre ei.
De ce Caragiale? Ai o afinitate deosebita cu el?

Pai, cred ca noi toti românii avem o afinitate cu el, in sensul ca ne descrie cel mai bine ca natie. Intotdeauna vrem sa parem altceva decit sintem, iar asta e valabil si pentru romanul obisnuit, si pentru Simona Sensual sau Andreea Marin, si pentru politicieni, filosofi, scriitori etc. Foarte putini oameni de la noi isi asuma ceea ce sint cu adevarat si, daca te dai un pas mai inapoi, observi cum mai toti par ca joaca intr-o piesa de-a lui Caragiale…

2 gânduri despre „Un interviu pe unica.ro

  1. Pingback: Trackback

  2. Foarte fain. Da’ ma gandesc ce tare s-ar speria domnisoara Sensual sa-i zici ca are o afinitate cu Caragiale.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s