Uluitoarea păţanie a dlui Stepan Stepanovici

Din Suplimentul de azi:

Cînd trenul s-a desprins de gara pustie de provincie, lunecînd încetişor pe şine, pe dîra de traverse lăsate în urmă a apărut năuc, în goană, dl Stepan Stepanovici. Sărea cîte trei traverse deodată, transpira îngrozitor, ca şi cum s-a fi chinuit să urce cît mai repede nişte scări care-l duc spre înaltul cerului. În ultima clipă, chiar cînd locomotiva s-a încordat, pufnind pe coş, ameninţînd să dispară dincolo de orizont, dl Stepanovici a reuşit să se agaţe de ultimul vagon.

Înăuntru, a lăsat geanta şi pălăria pe un loc liber. Şi-a tras sufletul, ştergîndu-şi îndesat fruntea cu o batistă mototolită. A scos un pieptene şi l-a trecut de cîteva ori prin păr, oglindindu-se pe furiş în fereastra murdară. Şi-a mîngîiat cu dosul palmei costumul prea scorţos pentru năduşeala de-afară şi şi-a potrivit pălăria. Apoi s-a aşezat calm, sobru, a luat din geantă o pereche de ochelari şi o carte, cufundîndu-se în lectură.

Tare bucuros mai era Stepan Stepanovici că nu pierduse trenul şi, o dată cu el, o slujbă de cronicar la vestita „Maica Rusie culturală”. Aceasta era tot ce-şi putuse dori mai frumos de la viaţă. Ceva carte făcuse, prost nu era, iar gîndul că din vîrful penei lui va curge şi va fi luat în seamă rodul sensibilităţii personale îi creştea şi mai mult respectul de sine.

În scurt timp, Stepan Stepanovici a început să pufnească, să strîmbe din nas, părînd indignat de ceea ce citeşte, dar în realitate altceva îl nemulţumea pe omul nostru: în vagon se stîrnise o duhoare insuportabilă. A privit pe deasupra ochelarilor la călătorii din jur, încercînd să ghicească cine se face responsabil de o aşa situaţie. Toţi aveau un aspect suspect, toţi îi păreau că, la o adică, erau posibili vinovaţi. Văzînd că duhoarea nu încetează, Stepan Stepanovici a plecat îmbufnat.

Nici n-a apucat bine să citească vreo cîteva rînduri, pe locul din următorul vagon, că iar a început să-i pută. A plecat şi de-acolo. Şi tot aşa, oriunde s-ar fi aşezat, nasul fin al lui Stepan Stepanovici era agresat de un miros îngrozitor.

Refuzînd să se conformeze precum ceilalţi stării de fapt, a ieşit în capătul trenului, s-a aşezat între vagoane, a deschis cartea şi a început să citească din ea. Din păcate, şi acolo puţea îngrozitor. Şi nu mai era nimeni în jur care să-i spună totuşi dlui Stepan Stepanovici că, din grabă, ca să prindă trenul, nu mai apucase să treacă pe la un WC şi, în timp ce fugea, se scăpase în pantaloni.

Un gând despre „Uluitoarea păţanie a dlui Stepan Stepanovici

  1. Domnu Lăzărescu eu acuma trebe să vă scriu că treaba e aşa: eu sunt văr de-al patrulea primar şi cu Stepan Stepanovici. Şi mie mi-o povestit Stepy că aşa îl alintăm noi în familie că a fost în America şi-acolo toţi îi zîceau Stepy, mi-o povestiti deci că cum ar fi adicătelea matale minţi ca cucu.
    Nomber oan (asta tot de la Stepy am învăţat): el nu s-o să mă scuzi matale pe el, el numa ce-o călcat în rahatu pardon de excreţie al lui alţii. Că Stepy nu face pe el că el e învăţat şi le ştie pe toate! El numai ce umblă aşa năuc şi din când în când calcă în rahaţi.
    Nomber tu (bineînţeles că tot de la Stepy vine şi expresia asta): cu toate că calcă în unele şi altele şi cu toate că îi pute lumea tot îl chemă la tot felu de sindrofii! Şi încă nu pe banii lui cum ai crede matale…
    Asta aşa ca să ştii! Ce crezi că gata dacă ai scris matale aicişa pe glob chestii dintr-acestea îl faci pe Stepy de ruşine? Stepy nu are probleme: o să calce şi altădată dacă are el chef. Şi chiar şi dacă n-are chef tot o să calce c-aşa e el. Îi place. Gata am zis!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s