Trailer – Nea Mihai şi tovarăşul Dumnezeu

A opta povestire din Lampa cu căciulă:

Trailer – Nea Mihai şi tovarăşul Dumnezeu

Descuie uşa de la magazie, aprinse o lumînare, ca să nu dea dracului cu capul de ceva, şi se uită dacă totul era în regulă. Apucă o cîrpă şi-şi sterse cu grijă motocicleta. De fapt, e greşit spus cu grijă, mai degrabă cu dragoste, pentru că Nea Mihai îşi iubea motocicleta ca şi cum în locul motorului ar fi fost o inimă, ca şi cum scaunul jerpelit ar fi fost spinarea unui bidiviu din poveşti. O avea de ani de zile. Cu toate că nu i-au lipsit banii cu care să-şi cumpere alta, n-ar fi dat-o nici pe una nouă, din astea cum numai pe la oraş poţi vedea. Era convins că fără motocicleta aia veche n-ar mai însemna nimic, nimeni nu i-ar mai şti de frică şi s-ar duce de rîpă toată munca lui de o viaţă. În plus, era convins că nimeni nu te iubeşte dacă nu-ţi ştie de frică. Şi Nea Mihai, ca orice om singur, îşi dorea să fie iubit.

CUT TO

În afară de dragostea pentru peştii lui şi pentru motocicletă, Nea Mihai mai fusese odată îndrăgostit de-un buldozer. Îl cunoscuse la şcoala profesională şi, cum l-a văzut (în hala în care mergeau toţi elevii la practică), i s-a topit inima după el. Din clipa aceea nu l-a mai întrecut nimeni la mecanică. Ştia toate piesele pe de rost, ba chiar, o dată, a făcut un pariu cu profesorul că dezasamblează buldozerul pînă la ultima piesă şi-l face din nou la loc. După două săptămîni de muncă, a cîştigat pariul. Buldozerul şcolii profesionale, un morman de fiare pe vremuri, mergea atît de bine, încît directorul l-a trimis înapoi în cîmpul muncii, pe mîinele dracu’ ştie cui tractorist. Nici o dragoste nu ţine veşnic.

În armată, mai flirtase cu un tanc, dar nimic nu mai era ca înainte. După armată, s-a întors în sat, şi mai tăcut decît fusese înainte. L-au cooptat în organizaţia locală de partid, dar, în ciuda faptului că era considerat un element sănătos, nu reuşeau să scoată nimic de la el. Probabil că ar fi suportat multe critici dacă într-o bună zi nu i-ar fi venit, din senin, ideea cu iazul.

Mergea liniştit pe lîngă mlaştina de la marginea satului şi deodată văzu în faţa ochilor, ca aievea, imaginea unui iaz plin cu peşte. La prima şedinţă de partid s-a înscris, spre surprinderea tuturor, pe lista de discuţii:

— Tovarăşi, uite ce m-am gîndit eu. Mlaştina aia de la capătul satului nu foloseşte la nimeni. Daţi-mi-o mie şi fac un iaz din ea.

— Pardon, tovarăşe – i s-a replicat din public. Mlaştina este a noastră, a întregului popor. Cum să ţi-o dăm dumitale?

— Da’ eu n-o cer pentru mine. Fac din ea un iaz pentru întregul popor.

— Să zicem ca da. Cum vrei dumneata să faci un ditamai iazul?

— Daţi-mi un buldozer şi v-arăt…

2 gânduri despre „Trailer – Nea Mihai şi tovarăşul Dumnezeu

  1. Pingback: (Interviu) Florin Lăzărescu: nu intenţionez în „Lampa cu căciulă” să relatez nostalgic copilăria mea « Blog de jurnalist cultural

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s