Cărţile pot să omoare

Mi-a apărut cartea şi era cumva să mor din cauza ei. Pe bune.

Aşteptam să înceapă o manifestare culturală, stăteam de vorbă prin Copou cu o veche cunoştinţă din facultate cu care nu mă văzusem demult. Şi mă sună cineva de la Polirom şi-mi zice: „Lăzărescu, ţi-a venit cartea din tipografie. Treci s-o iei acum sau ai răbdare pînă luni?”. Normal că n-aveam răbdare. Îi spun cunoştinţei mele să mă aştepte zece minute în acelaşi loc: „Iau un taxi şi mă-ntorc cît fumezi o ţigară”… „Las’ că-s eu cu maşina. Te duc acum”.

Plecat, ajuns, luat cartea. Un pachet de cărţi, de fapt, drepturile mele de autor.  L-am luat în braţe, ne-am urcat în maşină şi-am plecat înapoi. Am desfăcut pachetul şi-am aruncat o privire la copertă. Părea ok, am amînat puricarea ei pe mai tîrziu.

Dondăneam una-alta, cunoştinţa mea a oprit la stop, s-a asigurat dreapta şi-a pornit. Într-o fracţiune de secundă s-a izbit în noi o maşină care venea de pe drumul cu prioritate. Practic am simţit că se izbeşte în mine, pentru că am văzut-o oprindu-se cu botul în portieră, la cîţiva centimetri de mine. Scandal, iureş. Vreo zece gură cască apăruţi din senin. Circ. Nevasta şoferului din calaltă maşină urla în toţi dracii. În mod miraculos, noi n-am păţit nimic. Maşina în care eram eu părea intactă. Cealaltă s-a făcut destul de acordeon.

Am vrut să mă duc la poliţie împreună cu amicul meu şi cu ceilalţi implicaţi în accident, dar omul a refuzat: „Mă descurc”. Am rămas singur, pe o stradă goală, cu pachetul de cărţi desfăcut în braţe. Am mers aşa cu el, într-un fel de şoc, pînă la o brutărie de unde am cumpărat două sacoşe. Am pus cărţile şi m-am dus  la manifestarea cultură. Apoi m-a apucat un fel de tremurici, o stare ciudată. Nu frică, ci cred o invazie de adrenalină. Am fumat singur, pe-o bancă, aproape un pachet de ţigări.

Abia acum, acasă, la 3 dimineaţa, am apucat să mă uit liniştit la carte, să o puric şi să-i găsesc cîteva hibe. Dar pînă la urmă e ok.

2 gânduri despre „Cărţile pot să omoare

  1. Cuvantul e mort de mult prin scriere . Ingrozitor faptul ca nu ne exprima atunci cand suntem romane.Ce roman tigara .

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s