Trailer – Lumea interlopă a brusturelui

A treia povestire din Lampa cu căciulă:

Trailer – Lumea interlopă a brusturelui

Ţara avea nevoie de brusture. Nimeni nu ar fi putut spune cu exactitate de ce naiba tocmai de brusture avea nevoie ţara în acel moment, cert e că mie şi altor cîţiva pionieri năuci ni s-a părut o problemă de siguranţă naţională. Zic asta cu mintea mea de acum. Atunci simţeam doar că e ceva foarte important. Şi, dacă e să spun ceea ce cred pînă la capăt, mai degrabă rîvneam să-mi îndeplinesc cota de brusture pentru ţară din dorinţa de a-mi îmbogăţi palmaresul cu încă o distincţie pe care o ratasem în primară: Roza vînturilor. Cel puţin eu asta am auzit că se dă, în caz că aduci zece kilograme de brusture.

Asta e. O Roză a vînturilor suna grozav de tentant. Citisem într-o cărţulie că se dă ca premiu pentru orientare turistică, dar la şcoala din satul meu, unde învăţasem pînă într-a patra, nu s-a organizat un asemenea concurs. Sau s-o fi organizat, fără ştirea mea. Pe atunci aveam doar o vagă idee despre orientarea turistică. Unde mai pui că şcoala noastră nu avea în stoc decît medalii cu Pionier de frunte? Depăşeai planul la sticle şi borcane, o medalie cu Pionier de frunte. Luai premiul întîi, Pionier de frunte. Premiul doi, trei, menţiune, tot Pionier de frunte.

Cum fosta mea şcoală nu prea aduna popor prin clase (vreo nouă-zece în fiecare an), după ce se împărţeau premiile şi menţiunile, rămînea pe dinafară doar cîte un fiu de cioban care învăţa în clasa întîi să spună răspicat „mama“, în clasa a doua să recunoască anumite litere distincte ale alfabetului, într-a treia să desluşească la lectură cuvintele plurisilabice, într-a patra să-şi scrie numele aproape fără greşeală. De regulă, primea şi acesta o medalie cu Pionier de frunte, de încurajare.

Cum să nu-ţi doreşti o Roză a vînturilor?!…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s