Boogie/ Radu Muntean

Am observat că în ultima vreme – habar n-am de cînd precis, în ultima vreme, zic – apreciez cărţi, filme, piese de teatru etc. precum o telenovelistă. Adică dacă simt ceva, dacă mă emoţionează înseamnă că e bune. Dacă e din alea care-ţi scot ochii cu nu-ş-ce supertehnici de fabricaţie înseamnă că nu mai e bune. Şi nu mai citesc/ mă uit mai mult de 10 minute.

Am văzut în seara asta Boogie, filmul lui Radu Muntean. În ciuda multor opinii ajunse la urechea mea din breasla filo-produco-regizo-scenaro-critico-filmelor, aşa cum mă aşteptam, filmul mi-a plăcut foarte. Adică m-a tuşat. Nu mai explic de ce, pentru că-mi depăşesc deja condiţia de telenovelistă.

Mai spun doar că am invidiat scenariul (aparent banal, dar care te ţine în priză prin subtilitate; aici o plecăciune pentru dialogurile spumoase „despre nimic”, îndrăznesc să pariez, marca Răzvan Rădulescu) şi că mi-a plăcut fără cîrtire tot ce-am văzut de Radu Muntean. Nu reduc meritele celorlaţi buni regizori din „noul val”, dar mi se pare că el nu-i, pe nedrept, la fel de successful. L-am văzut odată într-un interviu şi-am  descoperit cu surprindere un tip cu înfăţişare de boxer care cîntă mişto la pian. Azi l-aş categorisi mai degrabă un soi de Moromete regizor. O spun fără nimic peiorativ – nu că omul n-ar fi la curent cu know-how-ul în materie de -, ci în sensul că mi se pare un artist care gîndeşte şi simte sănătos, dintr-o bucată. Genul care-ţi zice o singură dată „bă, vreau să-ţi spun ceva” şi chiar îţi spune. Asta spre deosebire de mulţi alţii care te-anunţă la fiecare pas al creaţiei lor că vor să-ţi împărtăşească adevărul revelat numai lor, iar în final fac fîs.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s